Nimeni n-a spus vreodată că a fi antreprenor ar fi o chestiune simplă. Milioane de obstacole par a sta zilnic în calea celor care vor să facă o afacere. Dacă îi asculţi pe sceptici sau pe cei îngrijoraţi de probleme financiare nu-ţi vei deschide niciodată propria afacere.

Dar nu aşa gândeşte un antreprenor. Aceasta înseamnă că indiferent de timpuri şi obstacole, acesta merge înainte în demersul său.

Când toate sfaturile nu sunt de ajuns pentru începerea unei afaceri, recurgem adesea la poveşti care să ne inspire. Şi ce ne inspiră mai mult decât un film bine realizat?

Fie că este vorba despre o aventură emotionantă, comedie sau un documentar provocator, un film poate inspira și motiva.

Cu aceste lucruri în minte, iată o listă scurtă de 10 filme despre afaceri pe care trebuie să o vezi.

The-Social-Network-Facebook-movie

1. The Social Network: N-a fost o surpriză că filmul The Social Network a avut un mare succes la lansarea sa în 2010. Până la urmă toată lumea voia să vadă povestea succesului lui Mark Zuckerberg care a devenit dintr-un student de la Harvard în unul dintre cei mai bogaţi şi influenţi oameni din lume.

Chiar dacă a fost foarte dramatizat, filmul oferă telespectatorilor o perspectivă a ceea ce înseamnă să ai succes într-o afacere fiind flexibil şi optimist.

2. Glengarry Glen Ross: Povestea are la bază piesa cu acelaşi nume scrisă de David Mamet, premiată cu premiile Pulitzer și Tony în 1984. Glengarry Glen Ross arată minciunile și trădările pe care oamenii le îndura doar pentru a reuși în afaceri.

Din nefericirea, lumea afacerilor este violentă, lucru pe care îl înveţi şi ca simplu agent de vânzări. Acest film din anul 1992 ilustrează perfect cât de viciată e lumea afacerilor.

3. Pirates of Silicon Valley: Acesta a fost film făcut pentru TV şi arată primele zile ale începutului centrului mondial de tehnologie a SUA şi eventuala creştere a lui Bill Gates şi Steve Jobs. Filmul în stil documentar oferă o abordare interesantă asupra vieții fondatorilor Microsoft si Apple.

Filmul are câteva indicii importante despre contextul în care au reuşit cei doi să aiba succes, făcându-l demn de urmărit de antreprenorii care caută inspiraţie şi motivaţie.

4. Citizen Kane: Un film extraordinar din 1941 care explorează viaţa şi evoluţia lui Charles Foster Kane, un magnat al ziarelor, în aventura sa pentru faimă şi putere. Bazată pe povestea lui William Randolph Hearst, se încheie cu un mesaj interesant, Kane învătând ce este cu adevărat important în viaţă. Deşi a lansa o afacere de succes este obiectivul oricărui antreprenor, în viaţă trebuie să ai mai multe obiective.

5. The Pursuit of Happyness: Este un alt film inspirat din realitate, după povestea de succes a lui Chris Gardner. Este un film emoţionant şi motivaţional, acoperind viaţa lui Gardner şi a fiului său pentru a-şi urma visul.

Este un film de la care ai ce învăţa. Deşi a ajuns pe drumuri şi se lupta pentru a-i oferi fiului său condiţii decente, Gardner, jucat de Will Smith, nu renunţă nicio clipă la speranţă. Pasiunea şi sacrificiul trebuie să fie ceva după care orice antreprenor să tânjească.

6. Moneyball: Un film despre baseball, unde Brad Pitt îl portretizează pe Billy Beane, managerul general de la Oakland Athletics. Deoarece nu avea finanţele ca să aibă jucători, Beane găseşte o metodă unică pentru a intra în competiţie.

Este interesant cum Beane ignoră scepticii şi nu renunţă la viziunea sa.

7. Rocky: Acesta este un film pe care trebuie să-l vezi cel puţin o dată. Este un film motivaţional, scris de Sylvester Stallone, care îl şi interpretează pe Rocky. Este un film interesant din perspectiva optimismului pe care îl inspiră: chiar şi atunci când nimeni nu-ţi dă nicio şansă, continuă să lupţi. Acest spirit competitiv te poate duce departe.

8. Wall Street: În 1987, regizorul Oliver Stone l-a făcut pe Gordon Gekko unul dintre cele mai infame personaje din istoria cinematografică cu motto-ul „lăcomia este bună”. Filmul este centrat pe viaţa lui Bud Fox care ia decizii ilegale şi neetice pentru a deveni putred de bogat precum Gekko.

Un film cu Charlie Sheen şi Michael Douglas despre cum nu ar trebui să te vinzi banilor ca să fii putred de bogat, căci până la urmă, nu asta înseamnă să fii antreprenor.

9. Jerry Maguire: Protagonistul, Jerry Maguire, jucat de Tom Cruise, avea totul: o carieră bună, mulţi prieteni şi o logodnică frumoasă. Însă, din cauza unei revelaţii proaste pe care o are în viaţă pierde tot, luptând ulterior să recapete tot ce a pierdut.

Maguire învaţă o lecţie importantă, iar atunci când îţi urmăreşti visul, lucrurile bune pot fi, în acelaşi timp, şi pe plan profesional şi personal.

10. Office Space: Această comedie din 1999 se concentrează pe Peter Gibbons care descoperă că se satură să tot primească ordine de la şeful său. A lucra pentru altcineva este coşmarul oricărui antreprenor.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *