De ce să spui „nu știu” te face un mare lider

De ce să spui „nu știu” te face un mare lider

Există trei cuvinte care pot separa un lider puternic de unul nesigur, iar acestea sunt următoarele: „Nu știu” Poate părea contraintuitiv faptul că persoana care ar trebui să aibă toate răspunsurile, de multe ori nu le are-dar multe cărți despre leadership și management sugerează că un bun lider ar trebui să fie adeptul de a ști ce nu știe, mai degrabă decât să se dea mare în fața unei probleme. Admițând că este nevoie de mai multe informații, procesul decizional al unui lider va părea mai credibil și mai transparent pentru subordonații săi.

O bună conducere este un proces decizional informat

Un articol din Forbes pe această temă îl citează pe Shakespeare: „Nebunul se crede înțelept, dar înțeleptul știe că este un prost.” În acest sens, o persoană care spune „nu știu” are capacitatea de a face un pas înapoi și de a se observa în mod obiectiv, iar acest lucru include cunoașterea motivațiilor, stărilor de spirit și valorilor care ar putea să îi influențeze procesul decizional. Acesta este motivul pentru care conștiința de sine este considerată o abilitate de leadership importantă înmanagementul proiectelor, deoarece le oferă liderilor avantajul de a gândi înainte de a vorbi sau de a acționa și se asigură că deciziile lor nu sunt influențate excesiv de impulsuri și stări de spirit

În plus, studiile au arătat că umilința intelectuală se corelează cu abilitatea reală.Într-un studiu, participanții au fost rugați să își prezică abilitățile la un test, iar cei care aveau cea mai scăzută umilință intelectuală (pe care autorii studiului îi numesc „atotștiutori”) erau mai predispuși să supraestimeze cât de bine se descurcau la test.


A spune „nu știu” în practică

Există domenii în care un lider ar trebui să știe, desigur, mai ales dacă este o competență de bază a postului. De exemplu, un antrenor care spune „nu știu” atunci când este întrebat care ar trebui să fie următoarea comandă de joc nu va inspira încredere.

În practică, a nu ști ar trebui să fie corelat cu noi probleme sau informații. În acest sens, un lider trebuie, de asemenea, să ia măsuri pentru a rezolva problema, fie solicitând contribuția celorlalți (ceea ce consolidează și mai mult încrederea echipei), fie luându-și angajamentul față de echipă de a aduna mai multe informații. De aceea, „lasă-mă să revin la tine că” sau „voi afla mai multe” sunt răspunsuri utile. (Iar dacă o decizie trebuie luată rapid, un lider poate cel puțin să recunoască ceea ce nu știe ca parte a deciziei sale.)

Pentru subordonați, această abordare îi face, de asemenea, pe lideri mai ușor de relaționat și le sporește credibilitatea. Faptul de a spune „nu știu” și de a solicita contribuția echipei va încuraja, de asemenea, gândirea critică a celorlalți, mai degrabă decât o deferență strictă față de autoritate.

Și în cele din urmă, acest lucru ar putea părea un punct evident, dar merită să fie afirmat: Oamenii nu sunt ușor de păcălit. Dacă nu știi despre ce vorbești, cineva va observa în cele din urmă.