5 Diferenţe între Optimişti şi Pesimişti

Optimistul maximizează potenţialul, în timp ce pesimistul îl face praf. Uită-te la aceste 5 diferenţe fundamentele între persoanele optimiste şi cele pesimiste şi vezi la care dintre ele te încadrezi!

1. Optimiştii simt că se află în control

Optimiştii au impresia că pot modela sau schimba viitorul. Ei nu văd niciun motiv pentru care mâine n-ar putea fi o zi mai bună decât ziua de azi, şi au dreptate.

Circumstanţele şi eşecurile anterioare nu contează la fel de mult pentru un optimist.

Viziunea asupra lumii a unui optimist este că viaţa se îmbunătăţeste pe zi ce trece. Această credinţă se consolidează în timp cu mai multă energie pozitivă, mai ales cu strategiile corecte.

Pe de altă parte, pesimiştii simt că nu au niciun control nici măcar asupra vieţii lor. Dacă ar crede că ar avea control, nu ar mai fi pesimişti, evident, pentru că ar însemna că ei fac doar alegeri negative în viaţă. Destul de des, pesimiştii îşi bazează aşteptările sumbre pe experienţe anterioare. Ei nu reuşesc să înţeleagă conceptul de a doua, a treia sau a 33-a şansă.

2. Optimiştii privesc către viitor

Ziua de ieri este întotdeauna plină de experienţe fericite şi educaţionale în mintea unui optimist. Nu este nicio zi ca prezentul, iar mâine arată cât se poate de bine.

Te-ai gândit la acest lucru vreodată? Prezentul este complet neutru. Orice (bun sau rău) se poate întâmpla din acest moment. Prin urmare, optimistul caută în această neutralitate oportunitatea de a face ceva bun să se întâmple. O altă însuşire bună a optimistului este faptul că relaţionează cu acţiunile pozitive pe care le poate face astăzi pentru un viitor mai bun, garantat.

Pesimiştii nu sunt orietaţi spre viitor, în general. Evident, şi ei privresc în viitor dar acesta este sumbru. Persoanele pesimiste văd un viitor sumbru deoarece ei se bazează pe experienţe din trecut când se gândesc la ce urmează să se întâmple. Ştii cumva vreo persoană fericită şi cu succes care să-şi vadă viitorul sumbru? Dacă este aşa, este probabil este din cauza unor probleme pe care le are, ştiri recente sau evenimente traumatice, nu din cauza trecutului lor.

Chiar dacă ai avut un trecut dur şi nefericit, este posibil să ai o perspectivă bună de viitor dacă ai încredere în forţele proprii.

Trecutul te poate paraliza, dacă eşti convins că trebuie să trăieşti în trecut. El te poate trage înapoi dacă tu crezi că ai atins deja apogeul. Există o soluţie. Poţi să înveţi să-l examinezi.

Dacă vrei să fii un optimist, treci peste trecutul tău şi lasă-l să devină doar o simplă lecţie de viaţă. Este vorba despre ce alegi să faci.

3. Optimiştii au încredere în ei

Încrederea este un factor determinant pentru optimism sau pesimism. Optimiştii cred că pot depăsi orice în viaţă şi nu le este teamă să meargă pe drumul lor. În timp ce pesimiştii nu cred acest lucru, ei se consideră „victime” de circumstanţă.

Dacă îţi lipseşte încrederea, s-ar putea să fii un pesimist pentru simplul motiv că nu crezi în ceea ce poţi face. Cel mai bun mod de a rezolva această problemă este de a învăţa abilităţile necesare pentru a reuşi să treci peste probleme ca să poţi avea succes. Schimbă-ţi definiţia succesului către progres şi concentrează-te pe ce poţi realiza acum.

Exemplu: Vrei să scrii un roman best-seller, dar eşti pesimist, din cauza capacitătii tale de redactare. Tu consideri că scrii prost şi că nu-ţi iese nimic, nici măcar de prima pagina nu vrei să te apuci că ţi-e frică că o să dai greş.

Soluţie: Încearcă! Schimbăti obiectivul în a scrie orice carte sau învaţă cum să scrii mai bine (sunt o grămadă de cursuri şi cărţi despre cum să scrii o carte). Ţine minte: Stephen King a scris trei cărţi întregi până şi-a publicat una!

Aminteşte-ţi că e greu să fii pesimist atunci când ştii că poţi face ce îţi propui.

4. Optimiştii văd posilibitatea. Pesimiştii văd problemele

Persoanele pozitive spun „Ce să fac în continuare? Sunt atât de multe lucruri interesante!”

Persoana negativă spune: „Ce ar trebui să fac în continuare? Am atât de multe probleme pentru a face faţă!”

Problemele fac parte din viaţa noastră. Cel mai bine este să le ignorăm pe cele cu care nu ne putem lupta şi pentru care nu putem face nimic ca să le schimbăm. Un pesimist când vede un optimist cu aceleaşi probleme îşi spune „ei bine, dacă ar avea problemele mele, nu ar mai fi aşa plin de viaţă!” Nu este adevărat. Oamenii sunt obligaţi zi de zi să facă faţă problemelor cu care se confruntă, dar continuă să-şi trăiască viaţă într-o direcţie pozitivă, lumea merge mai departe.

Uneori, cel mai bun mod de a face faţă problemelor vieţii este de a spune „şi ce? Am hotărât să merg mai departe.”

5. Optimiştii au viaţă mai bună, dar scurtă

Optimismul îţi face viaţa mai buna… dar mai scurtă? Da, potrivit unui studiu recent, au viaţa mai scurtă:

„Descoperirile noastre au arătat că a fi prea optimist cu privire la un viitor mai bun a fost asociat cu un risc mai mare de invaliditate şi deces în următorul deceniu”, a declarat autorul principal Frieder R. Lang, de la Universitatea din Erlangen-Nuremberg din Germania. „Pesimismul cu privire la viitor poate încuraja oamenii să trăiască mai atent, luându-şi măsuri de precauție privind sănătatea și siguranța.” (studiu 1)

Înainte de a anunţa moartea optimismului, trage o privire mai atentă la cum au ajuns la această concluzie:

„La cinci ani de la primul interviu, 43 la sută din cel mai vechi grup şi-a subestimat viitorul cu privire la satisfacţia vieţii, 25 la suta a prezis cu exactitate și 32 la sută au supraestimat, potrivit studiului. Bazat pe nivelul mediu de schimbare a statisfacţiei vieţii de-a lungul timpului pentru acest grup, fiecare creștere în supraestimarea viitorului a fost legată de o creștere de 9,5 la sută în handicap de raportare și un 10 la suta risc crescut de deces, a relevat analiza.” (studiu 1)

Nu este clar care dintre aceste persoane au fost optimiste sau pesimiste – deoarece au fost măsurate doar aşteptările lor de la viaţă potrivit criteriului de satisfacţie a vieţii în viitor. Oamenii definiţi ca „prea optimişti” ar fi putut fi uşor pesimişti si au avut rezultate de viaţă mai rele decât se aşteptau. Iar cei definiţi ca „pesimişti” să fi subestimat nivelul de satisfacţie a vieţii să fi fost puţin optimişti şi n-au vrut să-şi depăşească aşteptările.

Un alt studiu a arătat că optimismul protejează inima:

„Indivizii mai optimişti au avut cu 50 procente mai puţine şanse de apariţie a unui accident cardiovascular, comparativ cu colegii mai puţin optimişti”, a declarat Julia Boehm, cercetător din cadrul Departamentului de Societate, Dezvoltare Umană, și Sănătatea de la HSPH. (studiu 2)

De asemenea, sentimentul de bunăstare (în mod clar în legătură cu optimismul) oferă multe alte beneficii…

„Ei au descoperit ca indivizii cu sentimentul de bunăstare este implicat în comportamente sănătoase precum exerciţii fizice, alimentaţie echilibrată şi somn suficient. În plus, o mai mare bunăstare a fost legată de funcţia biologică, având rezultate bune precum presiune arterială mică, lipide sănătoase şi greutate corporală normală” (studiu 2)

Cred că există un punct cheie aici.

Conform acestei cercetări, aşteptările realiste ne ajută să facem alegeri înţelepte, iar optimismul general este foarte bun pentru minte şi corp. Alături de evidentele beneficii ale unei mentalităţi pozitive, are sens să fii optimist cu privire la viitor, dar să nu fii orb la problemele vieţii. Nici a fi un optimist orb sau pesimist orb nu te ajută la nimic.

2 thoughts on “5 Diferenţe între Optimişti şi Pesimişti

  1. Pingback: Semne că eşti mai matur decât vârsta ta ● Zorin

  2. Pingback: Semne ca esti mai matur decat varsta ta | andreitudy12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *