Endocrinologia este disciplina medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului endocrin. In cadrul endocrinologiei sunt investigate afectiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadale, precum si tulburarile metabolismului calcic (osteoporoza, osteomalacia), se arată pe site-ul Cabinetului Endocrinologie Craiova al doctorului Andreea Paraliov, medic primar endocrinologie.

Este cunoscut faptul că sistemul endocrin eliberează o serie de hormoni specifici în circulaţie, care sunt nişte mesageri chimici, încât să transmită informaţia la distanţă, pe cale umorală până la nivelul ţesuturilor periferice.

Acest sistem este obiectul unor mecanisme complexe de reglare care guvernează sinteza hormonală, eliberarea, transportul şi metabolismul hormonilor în interiorul celulelor ţintă precum şi expresia sau activitatea receptorilor hormonali. Sistemul endocrin este perfect integrat cu alte sisteme majore de comunicare intercelulare cum ar fi sistemul nervos şi cel imun.

Cabinetul de Endocrinologie din Craiova al doctorului Andreea Paraliov oferă o gamă diversă de servicii, printre care enumerăm:

 • consultatii endocrinologice, pe langa anamneza endocrină și examenul obiectiv specific include cântărirea, măsurarea înălțimii, măsurarea tensiunii arteriale si a pulsului;

 • ecografii de glandă tiroidă și mamara, cu ecograf cu doppler color ș power doppler;

 • poate oferi recomandări pentru analize medicale uzuale si hormonale, alte explorari paraclinice (imagistica) sau regim alimentar;

 • interpretarea analizelor și explorarilor recomandate;

 • tratamentul specific al afectiunilor diagnosticate;

 • urmarirea evolutiei in timp a afectiunilor endocrinologice sub tratament;

 • referat pentru comisia de expertiza a capacitatii de munca.

Cabinetul Endocrinologie Craiova este dotat cu exoftalmometru Hertel, taliometru, cantar electronic, tensiometru cu pulsmetru electronic si ecograf performant echipat cu sonda de parti mici cu frecventa de 10 Mhz si, de asemenea, cu Power Doppler si Doppler Color, fiind o aparatură performantă pentru a descoperi chiar și cele mai sensibile afecțiuni endocrinologice.

Afecțiunile endocrinologice cele mai frecvent întâlnite la pacienți

Ce persoane ar trebui să se adreseze unui cabinet medical in vederea unei consultatii de endocrinologie? Printre cele mai frecvente afectiuni endocrinologice ce aduc pacientii la un consult de specialitate enumeram:

 • patologia glandei tiroide (cea mai cunoscută glandă endocrină în randul pacienților): hipotirodia, hipertiroidia (boala Basedow Graves), tiroidita cronica autoimuna (Hashimoto), gușa nodulară;

 • afectiuni ale glandei hipofize: adenoame secretante sau nesecretante, insuficienta hipofizara;

 • patologia glandelor suprarenale: tumori secretante de catecolamine (feocromocitomul), de aldosteron (sindromul Conn), de glucocorticoizi responsabile printre altele și de aparitia HTA de cauza endocrină’

 • patologia glandelor gonadale: sindromul ovarelor polichistice, disfunctia erectila, infertilitatea etc.

 • tulburari ale metabolismului fosfocalcic: hipocalcemia (tetania, spasmofilia) și hipercalcemia.

Deoarece sistemul endocrin este responsabil de creşterea şi dezvoltarea organismului, de menţinerea homeostaziei (proprietate a organismului de a menţine, în limite foarte apropiate, constantele mediului intern: PH, glicemie, ritm cardiac şi tensiune arterială, respiraţie etc), diferenţierea sexuală şi reproducerea, precum și reglarea metabolismului şi a aportului nutritiv, mai pot apărea o serie de alte „alerte” care ar trebui să vă împingă în a cere opinia unui medic endocrinolog. Mai simplu spus, persoanele care au slăbit sau s-au îngrășat într-o perioadă scurtă de timp, care au senzația de sufocare sau de „nod în gât”, răgușeală nespecifică unei răceli, persoanele care au senzația de oboseală, lipsă de concentrare, astenie, somnolență, intoleranță la frig sau la caldura, ochii umflati sau ieșiti în afara orbitelor, piele aspră, tremuraturi, transpiratii, palpitatii (batai neregulate ale inimii), nervozitate, agitatie, insomnii, constipatie sau care au mai multe scaune pe zi.

La Cabinetul Endocrinologie Craiova pot apela inclusiv tinerii sau copiii. Printre cele mai frecvente probleme care îi afectează pe tineri sunt cele cu tensiunea arteriala mare sau pulsul prea accelerat (peste 80 batai/minut). Totodată, părinții care observă la copiii lor că nu au inaltimea corespunzatoare varstei (prea scunzi – „nanism”) sau care au copii mai grași, obosiți, sau cu rezultate slabe la invatatura pot apela la serviciile unui cabinet medical de endocrinologie pentru a afla dacă pot urma un tratament specific.

Concluzia este una singură! Atunci când apare o schimbare inexplicabilă a greutății corporale, tulburari de ritm, stare de oboseală sau depresivă, tulburări de somn, iritabilitate, senzație de prea frig sau prea cald, căderea parului, piele uscată, furnicaturi în mâini, menstruații neregulate, slabiciune musculară, afectiuni oculare sunt semne că trebuie să consultați de urgență un medic endocrinolog. Cabinetul de endocrinologie al doamnei doctor Andreea Paraliov se găsește pe strada Împăratul Traian nr. 57, Craiova (fosta strada Silozului), pe aceeasi parte cu Liceul Sanitar, la aproximativ 50 metri de statia autobuzelor 24 si 25 (traseul dinspre Valea Rosie spre Centru).


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *