Cum să nu-ți mai faci griji

„Cel puțin o parte din mintea ta este într-un fel stupidă. Dacă ar avea o inteligență înnăscută, ți-ar fi amintit de lucrurile pe care trebuia să le faci numai când trebuia să faci ceva în legatură cu ele” – David Allen, Rezolvarea problemelor.

În celecra sa carte, David Allen spune de multe ori că ne facem griji în momente foarte nepotrivite:

Ai o cina plăcută și în adâncul minții tale îți faci griji pentru ședința de mâine.

Te bucuri de o vacanță bine meritată, dar nu te poți oprii din a te gandii la ceea ce trebuie să faci când te întorci acasă.

În ceea ce privește productivitatea și pacea mintală ,Allen propune o metodă cuprinzătoare pentru „Rezolvarea problemelor”, care te-ar putea ajuta să devii mai eficient.

Pe de altă parte, dacă nu îți faci griji doar în legătură cu lista ta de sarcini, Cartea lui Allen va fi un ajutor limitat pentru calmarea minții tale: ai nevoie și de alte instrumente pentru a face față altor tipuri de griji.

Deci, ce te îngrijorează? Aruncă o privire listei de mai jos și vezi dacă te indentifici cu cel puțin unul dintre cele 7 profile ale pesimiștilor. Voi descrie apoi un set de strategii pe care le poți folosii pentru a-ți reduce grijile.

 1. Pesimistul – De multe ori te gandești la sarcini legate de muncă atunci când ești acasă sau într-un moment când nu poți face nimic în privința lor. Numărul activităților personale și de afaceri pe care le duci este descurajator și ai impresia că s-ar putea să fii uitat ceva important.
 2. Pesimist în mod frecvent – Grijile și temerile frecvente îți atrag atenția de la activitățile de zi cu zi și ești tulburat de un sentiment că ceva rău se va întâmpla.
 3. Pesimistul în societate – Ți-e frică să nu fii văzut într-un mod negativ de ceilalți și uneori eviți activitățile sociale de teama de umilire.
 4. Pesimistul aflat la distanță – Îți faci griji în mod constant în legatură cu cei dragi atunci când aceștia se află departe.
 5. Pesimistul obsesiv – Ai gânduri nedorite sau comportamente care par imposibil de oprit sau de controlat. Poți fii tulburat de obsesii, cum ar fi o grijă repetată că ai uitat să oprești cuptorul sau de gânduri înfricoșătoare care te fac să te simți murdar. Poți suferi ocazinal de constrângeri incontrolabile, cum ar fi spălarea mâinilor din nou și din nou.
 6. Pesimistul cu fobii – Ai teamă imaginară sau exagerată de un anume obiect, activitate sau situație care în realitate un grad minim de pericol sau chiar deloc. Fobiile comune includ frica de animale ,cum ar fi șerpi și păienjeni, frica de zbor și frica de înălțimi.
 7. Pesimistul post-traumatic – Ți s-au întâmplat lucruri rele și continuă să revină. Ai putea să ai amintiri urâte, coșmaruri și amintiri deranjante. Uneori te simți detașat ,neinteresat și incapabil să ai mai simți ceva din punct de vedere emoțional. În general eviți activitățile, oamenii și locurile care îți amintesc de acea traumă. Ocazional, întâmpini dificultăți în a te concentra și în a adormi.

Te recunoști măcar în unul dintre cele 7 tipuri de pesimiști? Dacă da, strategiile de mai jos te vor ajuta să îți calmezi gândurile. Alege-ți favorita și folosește-o astăzi.

 • Notează-ți! Simplul act de a scrie ce te deranjează te va face instant să te simți ușurat.
 • Pune-ți grijile într-o cutie! Notează-ți grijile pe o bucată de hârtie și încuie-le într-o cutie. Dacă simți că neapărat trebuie să te îngrijorezi puțin,ia hârtia, meditează asupra problemei și apoi pune grija înapoi în cutie unde îi este locul.
 • Rezolvă-ți problemele. Găsește-ți sistemul ideal de a-ți rezolva problemele și folosește-l în mod regulat. Cartea lui David Allen și blog-ul lui Leo Babuta te vor ghida în direcția bună.
 • Ce simți? În fiecare zi îți trec prin minte o mie de gânduri. Sentimentele îți spun ce gțnduri contează cu adevărat, așa că dacă nu simți cu adevărat asta, ai putea crede, în mod greșit, că orice îți trece prin minte merită o investigație detaliată. . . când apar grijile, concentrează-te asupra sentimentelor tale: ești nervos, trist, speriat sau bucuros?
 • Fă ceva! Găsește-ți o activitate captivantă care îți solicită întreaga atenție și concentrează-ți energiile pe o rezolvare eficientă și rapidă. Cerința ar trebui să necesite un anumit nivel sau abilitate pentru a fi realizată.
 • Stabilește-ți un timp și un loc anume pentru a-ți face griji. Limitează grijile și obsesiile doar pentru acea perioadă de timp și doar când ești în locul ales de tine pentru a-ți face griji. Acesta trebuie să fie dificil de accesat,în niciun caz în preajma patului sau biroului de la locul de muncă.
 • Dispute. Poți să îți monitorizezi și apoi să te cerți cu privire la lucrurile negative pe care ți le spui ție însuți. Profesorul Martin Seligman numește acest lucru dispută și l-a folosit cu succes ca tratament cognitiv împotriva depresiei. De fapt, poți disputa pentru a reduce și stopa gândurile negative legate de orice eveniment neplăcut care s-a întâmplat în viața ta. Când se întâmplă ceva rău, sunt trei lucruri rele pe care poți să ți le spui ție însuți:
 • „Este numai vina mea!” Dacă mereu te simți personal responsabil pentru fiecare lucru rău care ți se întâmplă, atunci poate ar trebui să-ți pui o întrebare: Mereu ai fii tu de vina? În timp ce înveți din greșeli, nu ar trebui să te învinovățești pentru ceva ce nu se întâmplă din vina ta.
 • „Niciodata nu se va schimba nimic!” Poate ai fost refuzat, dar asta nu înseamnă că nu îți vei mai găsi niciodată o slujbă nouă sau că vei fii concediat mereu. Lucrurile se schimbă în bine.
 • „Va submina tot ce voi face!” Dacă te cerți cu iubita ta, asta nu înseamnă că trebuie să te cerți și cu șeful tău. O problemă pe un anumit plan din viața ta nu trebuie să afecteze totul.
 • Înlocuirea gândurilor. Când un gând nedorit își face loc în mintea ta, înlocuiește-l cu unul sănătos și rațional. De exemplu, dacă te gândești că ”Iubita mea m-a părăsit pentru că nu știu să mă fac iubit”, poți folosi disputa ca să substitui acest gând cu unul mai rațional precum: ”Iubita mea m-a părăsit pentru că aveam interese și pasiuni diferite”.
 • Înlocuirea imaginii. Dacă ai tendința spre a vizualiza imagini negative, încearcă să înlocuiești asemenea imagini negative cu unele pozitive.
 • Înlocuiri aversive. Dacă ai tendința să te gândești la un comportament nesănătos într-o manieră acceptabilă, încearcă să înlocuiești aceste imagini cu unele negative. De exemplu, gândurile despre țigări ar putea fi înlocuite cu „bețișoare pline cu cancer” sau „cuie de sicriu”.
 • Oprirea gândurilor. Când te gândești la ceva nedorit , țipă imediat STOP. Țipatul poate fi în gura mare sau doar în mintea ta. Continuă să țipi STOP până gândul nedorit dispare. Experimentează cu vizualizarea unui semn de oprire și cu combinarea gândului de a te oprii prin alte tehnici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *