Florin Hozoc, despre cat costa tratamentul cu plasma autoimuna pentru un bolnav de COVID-19

Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacientilor infectati cu noul coronavirus a demarat. Tratamentul cu plasma, la care bolnavii de Covid-19 din Romania ar putea avea acces in curand, poate fi facut gratuit pentru 18.000 de oameni. Aproximativ 6000 de kituri de colectare au fost deja donate Ministerului Sanatatii. Donatorul echipamentelor de plasmafereza iti spune care este pretul pentru un pacient. Romania se alatura, astfel, tarilor din prima linie care testeaza acest revolutionar tratament, afirma Florin Hozoc pe site-ul hozoc.com.

Ministerul Sanatatii a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distributia a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 si utilizarea monitorizata pentru pacientii critici cu COVID-19 din sectiile ATI.

Documentul stabileste modul de colectare, testare, prelucrare, stocare si distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 si utilizarea monitorizata pentru pacientii critici cu COVID-19 din sectiile ATI, in conformitate cu legislatia nationala in domeniul transfuziei sanguine si ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeana cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

In acest moment sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasma a pacientilor cu coronavirus donate Ministerului Sanatatii in Bucuresti, Timisoara si Iasi.

Florin Hozoc, directorul unei firme care importa imunoglobuline:”Kitul de prelevare costa 90 de lei plus TVA, ceea ce inseamna, tinand cont de faptul ca o donare de plasma cu acest kit se imparte dupa aceea la trei pacienti, ca pretul dozei de plasma pentru un pacient este de 30 de lei plus TVA”.

Ministerul Sanatatii incurajeaza donarea voluntara de sange si produse de sange si prin toate actiunile intreprinse urmareste sa imbunatateasca modul de donare in randul populatiei, in beneficiul pacientilor.

In acest context, pacientii vindecati cu COVID 19 vor fi contactati, cu respectarea regulilor nationale si ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguina in vederea donarii de plasma.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *