Dacă citeşti acest articol, înseamnă că se întâmplă o grămadă de lucruri în viaţa ta care te dau peste cap la capitolul organizare. Nu cred într-o soluţie care peste noapte să te facă să fii mai organizat, dar sunt câteva lucruri pe care le poţi schimba să fie mai multă ordine în viaţa ta.

1. Dacă nu găseşti un lucru pe care îl cauţi, regândeşte sistemul de organizare

Fiecare are un sistem de organizare al lucrurilor, despre care eşti sau nu conştient. Acest sistem de organizare este mai simplu sau mai complicat, depinde de noi. Dacă nu găseşti un lucru pe care îl cauţi, este un semn că actualul sistem nu funcţionează pentru tine şi ar trebui să gândeşti altul.

Pare un chin să iei totul la mână şi să pui în ordine, dar mai bine mai mult efort acum decât panică şi nervi în viitor!

2. Ţine o agendă pentru toate proiectele, nu 10 mii de carneţele

Poate că există sentimentul de mai multă organizare dacă ai mai multe agende sau carneţele dar te înseli. De fapt, chiar dacă arată elegant să ai câte-o agendă pentru fiecare proiect la care lucrezi, acest obicei este neproductiv.

Nu poţi avea cu tine notiţele când iei decizii în viaţă, deci este total nefolositor să îţi împrăştii viaţa pe zeci de foi. Păstrează toată activitatea pe care o ai pe o agendă şi ţine-o cu tine tot timpul.

Dacă ţi se pare greu, încearcă să iei o agendă pe care o poţi secţiona sau foloseşte diverse culori pentru diferitele proiecte la care lucrezi. În niciun caz nu te ajută să ai mai multă maculatură.

3. Setează-ţi obiective în fiecare zi

Am mai vorbit despre planificarea zilei dinainte, deoarece acest lucru este foarte important. Fie că faci acest lucru seara, înainte să te bagi în pat, fie că dimineaţă, este bine să avem o evidenţă a lucrurilor pe care le facem în ziua respectivă. Prin urmare, fă-ţi timp să-ţi notezi cele mai importante lucruri pe care le ai de făcut în ziua respectivă, apoi prioritizează sarcinile. Este foarte important să prioritizăm că să reuşim să ne ducem la bun sfârşit fiecare obiectiv în parte.

E bine să nu ne supraîncărcăm orarul zilnic cu sarcini nefolositoare şi e bine să ne punem întotdeauna mai mult timp pentru fiecare sarcină chiar dacă poţi să o faci cât ai clipi din ochi. Acest lucru poate fi un timp de eroare foarte bun în cazul în care ai de-a face cu lucruri pe care nu le poţi previziona.

4. Pune obiectele unde sunt folositoare, nu unde este spaţiu pentru ele

Unele obiecte de prin casă îşi au propriul lor loc. Este foarte important să nu depozităm lucrurile de care avem nevoie pe unde găsim sau facem nişte spaţiu. N-ar fi productiv să-ţi muţi cuptorul cu microunde de pe un dulap în bucătărie de fiecare dată când doreşti să încălzeşti ceva să mănânci. Aşa stă treaba şi cu alte obiecte. Lucrurile importante trebuie să stea unde avem nevoie de ele, că nu facem vănătoare de comori ca să le găsim, nu?

5. Sparge fiecare proiect în mini-proiecte

Indiferent cât de mare sau important este un proiect, acesta este compus din etape şi sarcini. Atunci când un proiect de anvergură îl spargem în etape pe car ele tratăm separat avem timp să ne bucurăm de fiecare mică victorie pe care o avem.

Mai mult decât atât, acest lucru te poate ajuta ca, pe parcursul proiectului, să vezi imaginea de ansamblu a acestuia. Este important să fim motivaţi la maximum şi uneori trebuie să ne auto motivăm ca totul să iasă aşa cum am plănuit. Tot în acest mod, îţi poţi respecta mai bine termenele limită şi progresul per total al proiectului.

6. Regândeşte constant modul tău de organizare

Lucrurile se schimbă zi de zi, iar dacă faci astăzi ordine nu înseamnă că va ţine pentru totdeauna. Caută şi experimentează noi strategii pentru organizarea spaţiului de lucru, al casei şi al modului tău de operare până găseşti o soluţie care se pliază pe gustul tău. Este bine să-ţi planifici constant zile în care să iei totul la mână, să pui în ordine şi să organizezi până când nu se face haos iar. Mai bine să aranjezi puţin, decât să iei totul de capăt, nu?

7. Pentru orice cumperi, notează pe pachet sau ambalaj data la care ai deschis

E bine să ştii cât de repede consumi produsele pe care le cumperi. În felul acest ştii cât de repede termini anumite produse, ce rezerve să-ţi faci sau ce să nu mai cumperi. Îţi va fi mai uşor să fii atent la obiceiurile pe care le ai în legătură cu ce ai nevoie sau vrei să iei de la magazin. De asemenea, acest obicei de a nota pe pachet data la care ai deschis produsul te ajută şi să-ţi construieşti un buget săptămânal sau lunar pentru lista de cumpărături. E foarte util să te cunoşti!

8. Tratează distracţia ca pe o obligaţie

Un program organizat înseamnă să ştii că trebuie să te şi distrezi. Tratează distracţia la fel ca pe celelalte lucruri din sistemul tău de organizare.

Pune-ţi un reminder cu show-ul TV preferat şi întâlnirile cu prietenii. Stabilieşte un orar pentru timpul tău liber.

Dacă îţi pui în ordine timpul liber şi distracţia şi le tratezi la fel de serios precum sarcinile tale zilnice şi să nu favorezi munca când cele două se vor suprapune.

9. Întreabă-te de ce trebuie să fii mai organizat

Probabil că trebuia să începem cu această întrebare, dar este la fel de bună şi pe final. Pune-ţi întrebarea de ce trebuie să fii mai organizat, iar răspunsul tău îţi poate spune la ce trebuie să mai lucrezi ca să fie mai multă ordine şi disciplină în programul tău sau pe birou.

Va fi mai uşor să-ţi dai seama care sunt zonele cu probleme de organizare din viaţa ta şi mai simplu să-ţi dai seama unde trebuie să pui totul în ordine.

Ce părere ai despre aceste idei? Crezi că sunt folositoare? Aştept răspunsul tău, alături de orice alt comentariu pe care îl ai, în rubrica de comentarii de mai jos.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *