10 ÎMBUNĂTĂŢIRI pe care trebuie să le faci CV-ului tău ca să-ţi găseşti uşor de muncă

Pe vremea când lucram în presă şi în asociaţii sau fundaţii (organizaţii neguvernamentale) m-am ocupat foarte mult de partea de resurse umane, adică de propuneri pentru angajare. Mi-au fost date să văd numeroase CV-uri de-a lungul timpului de la tot felul de persoane.

Probabil, dacă nu ştiai până acum, într-un CV (Curriculum Vitae) sunt lucruri care trebuie puse şi lucrurile care nu trebuie puse. Lucrurile pe care nu le includem în CV sunt excluse în mod obiectiv în funcţie de jobul pe care mizăm să-l obţinem, nu că ne-ar fi ruşine cu anumite lucruri. Iată un exemplu: faptul că ai scris la revista şcolii sau ziarul liceului nu este important când te angajezi într-o bancă, dar pentru o editură s-ar putea să conteze, să fie relevant că ai fost implicat într-o activitate conexă cu editarea şi redactarea de texte.

Multe CV-uri sunt dezordonate, fără o linie temporară, fără să aibă un aspect plăcut şi multe alte greşeli ce apar dacă eşti la început de drum şi speri să te angajezi la o firmă. Nu-i nimic. Greşelile acestea pot apărea, dar pentru un angajator sau cineva care vrei să te recruteze este un aspect definitoriu în alegerea ta în viitoarea echipă. Prin urmare, un ofiţer de resurse umane ar putea interpreta greşelile din CV ca neglijenţă faţă de datoria fundamentală pe care o ai la început: să ajungi la interviul ce ar putea să-ţi ofere jobul pe care ţi-l doreşti. Dacă nu eşti în stare să-ţi alcătuieşti un CV aspectuos şi corect, am garanţia că te vei descurca mai bine în poziţia pe care o urmăreşti?

Aceste întrebări şi le pune potenţialul tău angajator când îţi vede CV-ul. Am alcătuit o listă rapidă de lucruri pe care oamenii le neglijează când vine vorba de CV.

1. Renunţă la fonturile ciudate şi jucăuşe

Poate că ai prins drag de un stil de formatare a scrisului şi îţi place foarte mult că-l incluzi prin toate documentele pe care le redactezi. Imaginează-ţi cum ar fi să scrii de mână un document sau o scrisoare care să te scape de închisoare. Ai scrie-o cât mai citeţ, cât mai uşor de recunoscut forma scrisului şi a literelor, sau ai mâzgăli şi ai face codiţe la toate literele? Logic, pentru binele tău, răspunsul corect ar trebui să fie cât mai citeţ, iar literele să fie evidente. Nimeni nu va citi un text la care trebuie să stea câteva zeci de minute să-l descifreze.

De asemenea, gândeşte-te că fiecare are fonturi diferite pe calculator, dar o parte dintre ele sunt recunoscute universal pe diverse sisteme de operare diferite ca Mac, Windows sau Linux. Prin urmare, recomandarea mea, este să foloseşti un font precum Helvetica sau Times New Roman care sunt uşor de procesat când le citeşti şi sunt elegante şi clasice în acelaşi timp. Ţi le recomand pentru că în România, majoritatea persoanelor folosesc sistemul de operare Microsoft Windows.

Şi încă un lucru relevant, probabil te-ai prins că a redacta un CV cu un font de mărimea 20 sau peste nu este chiar un lucru normal, dar nici să scazi sub 10 nu te ajută. Încearcă să redactezi cu un 12, şi păstrează mărimile 14 şi 16 pentru subtitluri, titluri, etc.

2. Evidenţiază abilităţile pe care le ai

Majoritatea angajatorilor se uită după ce ştii să faci, aşa că nu-l lăsa să exploreze prea mult, arată-i abilităţile pe care le ai. E foarte important să ştie un nivel orientativ al abilităţilor tale şi să nu stea să intrepreteze CV-ul tău după modelul operelor de artă de la limba română.

Este clar că mulţi vor dori să afle cum ai dobândit aceste competenţe şi este relevant să treci într-o rubrică a CV-ului acest lucru – foşti angajatori, şcoală, cursuri de specialitate, etc.

Cel mai potrivit lucru pentru a trece competenţele tale, în caz că nu ştiai acest lucru, este fix sub numele tău, în deschiderea CV-ului. Gândeşte-te la aceste abilităţi ca nişte tag-uri sau hashtag-uri care pot convinge angajatorul sau ofiţerul de credite de faptul dacă vrea să te vadă faţă în faţă la un interviu, deci fii foarte atent cum le alegi şi ce alegi.

Dacă ai deja trecute competenţele şi certificările necesare în CV deja, nu mai ai decât să treci ce este mai relevant sub numele tău – nu uita, doar cele care contează pentru poziţia sau funcţia pe care o vizezi.

3. Corectează ortografic

Toată lumea ar trebui să tragă un ochi pe CV şi să verifice ortografia. Câteodată ar fi bine să verifici şi gramatica dacă ai scris câteva propoziţii. Greşelile sunt inevitabile, dar le putem premedita. Aşa cum ţi-am zis, un ofiţer de resurse umane ar putea eticheta această neglijenţă a ta în redactarea CV-ului ca lipsă de interes şi te-ar putea exclude tocmai de la interviu, deci fii atent!

Sunt editoare de texte, precum Microsoft Office, care au deja un corector automat ortografic care se ocupă de acest lucru. Dar, după cum ştii, numele de firme, de şcoli, universităţi, procesorul de texte nu le ştie, aşa că mai bine verifică şi manual eventualele greşeli.

Am primit CV-uri chiar şi cu numele aplicantului greşit, iar o asemenea gafă te poate costa mult. Vorba aia, ca la examen: măcăr numele să ţi-l scrii corect ca să treci! Dacă ai cum, roagă un prieten să verifice dacă ţi-a scăpat vreun typo (greşeală de tipar).

4. Fă totul să se potrivească

Dacă trimiţi scrisori de intenţie şi scrisori de recomandare împreună cu CV-ul, fă în aşa fel încât să se potrivească. Dacă le tipăreşti, încearcă să fie acelaşi tip de hârtie, să aibă acelaşi fonturi, grafică, iar tonul să fie similar cu cel din CV. Măcar în aşa fel, angajatorul nu le pierde şi mai mult, va avea un aspect profesionist.

Dacă materialele le trimiţi în format electronic, fonturile şi grafica să fie similare. E foarte important ca totul să aibă o structură similară, denotă profesionalism, respect faţă de propria muncă şi faţă de potenţialul angajator.

5. Nu scrie romane despre fostele funcţii şi firme la care ai lucrat

Într-o lume perfectă n-ar fi nevoie să descrii fiecare funcţie sau poziţie pe care ai deţinut-o în firmele sau societăţile în care ai lucrat. Numele funcţiei ar trebui să spună totul. Totuşi, adesea te angajezi să faci un lucru şi faci altul. Adică patronul te pune să faci lucruri ce-ţi depăşesc fişa postului şi eşti de acord. În acest sens, este posibil să capeţi anumite abilităţi şi competenţe pe parcursul acitvităţii tale în firmă care să spună mai multe decât ar spune doar funcţia.

Alţi oameni includ pe lângă responsabilitaţi, salariile pe care le-au încasat, considerând că este un lucru important. Da şi nu, dar recomandarea mea ar fi să te limitezi doar la descriere dacă este cazul. Pentru că spre exemplu dacă la fostul loc de muncă ai fost „contabil” nu subestima inteligenţa angajatorului tău că n-ar ştii cu ce te-ai ocupat.

6. Pune perioada în care ai lucrat la sfârşit

Cele mai multe persoane consideră ca este important să arunce cu perioade şi date în CV ca să arate că au experienţă. Pentru ofiţerii de resurse umane şi angajatori este important să le arăţi experienţa pe care o ai, nu câte luni şi câţi ani ai muncit acolo. Deci dacă ai trecut în CV „2011-2012, McDonalds, Casier” ar trebui să aranjezi acum în „McDonalds, Casier, 2011-2012”. Nu subestima inteligenţa angajatorului, ştie să facă matematică, se prinde dacă îi pui cifrele la sfârşit, ba chiar se va bucura şi ai o şansă în plus să ajungi la interviu.

7. Nu lăsa spaţii mari de timp neacoperite

N-ai mai lucrat de mult sau n-ai lucrat niciodată? Nu lăsă gaură în istoria ta de locuri de muncă şi acoperă cu alte informaţii relevante: voluntariat, timp petrecut în organizaţii neguvernamentale (funcţii, proiecte coordonate, sarcini, etc) sau orice ar putea fi contabilizat ca muncă. Ideea este că lucrurile pe care tu nu le consideri importante, dar care au legătură cu domeniul unde vrei să munceşti s-ar putea să fie diferenţa între alegerea ta să mergi la interviu sau chiar să fii angajat, sau faptul că nu vei fi chemat niciodată.

Managerii, angajatorii sau ofiţerii de resurse umane ştiu că atunci când cineva iese din câmpul forţei de muncă o fac pentru diverse motive, dar nu trebuie să laşi neacoperită zona pentru că sigur ai făcut ceva. Ar putea fi suspect să lipsească aceste informaţii şi vei catalogat drept o persoană negativistă, care nu îşi asumă lucruri pozitive pe care le-a întreprins.

8. Informaţiile religioase sunt irelevante

Dacă nu te angajezi la BOR, Trinitas sau Lumina, nu este important ce religie ai sau în ce campanii religioase te-ai implicat. Evident, poţi face diferenţa între o campanie umanitară şi una religioasă. Şi dacă campania umanitară organizată de un cult sau o biserică poate fi relevantă, aşa cum am punctat la 7, o poţi scrie. Altfel, oamenii devin cam sceptici aici, nu că te-ar discrimina, dar religia este o chestiune personală, doar ideea de a menţiona-o poate aprinde beculeţe suspecte. Deci nu trece, nu contează pentru angajator.

9. Aliniază tot

Indiferent câte informaţii în CV, alinierea acestora este importantă. Din moment ce alinierea se face destul de simplu, nu ezita să faci acest lucru. Fiindcă este un lucru la fel de simplu ca cel care se uită pe CV-ul tău să renunţe şi să treacă la urmatorul.

10. Foloseşte diacritice

Cumva s-a schimbat limba română? Au dispărut â, ă, î, ş şi ţ peste noapte? Atunci foloseşte diacritice, deoarece este diferenţă între numele Pita şi Piţă. Diferenţe pot apărea şi la numele firmelor. Dar măcar dacă tot suntem în România zic să scriem folosim diacritice în CV. Asta dacă nu cumva te consideri un barbar sau dacă nu cumva limba română ţi-a greşit cu ceva care să-ţi afecteze sănatatea şi integritatea fizică şi atunci eşti iertat.

Un CV bine cizelat şi aranjat îţi poate da şanse mai mari în procesul de recrutare. Dacă un angajator primeşte un număr mare de CV-uri – ceea ce probabil se întâmplă – este posibil să folosească unul dintre criteriile de mai sus ca să reducă semnificativ din ele şi să le extragă doar pe cele mai bune.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *