Oamenii care se simt deprimaţi sunt uşor de depistat: uneori pot fi sumbri, trişti şi apatici. Dar ce putem spune despre cei care îşi ascund depresia? Aceştia pot părea chiar extrovertiţi şi o companie placută! Aceasta este problema cu cei care au o depresie şi nu vor să o arate, deoarece sunt experţi în a ascunde starea prin care trec cu adevărat. Cum putem recunoaşte pe cineva cu depresie ascunsă şi cum îl putem ajuta? Aici am adunat 10 lucruri pe care oamenii cu depresie ascunsă le fac ca să ne ajute să înţelegem prin ce trec.

1. Persoanele care-şi ascund depresia pot fi vesele şi sociabile

Cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii din Rochester au descoperit că depresie este greu de depistat când ai de aface cu oameni care zâmbesc, sunt veseli şi sociabili, mai ales când vorbim despre persoane care sunt mai în vârstă. Echipa de cercetare a crezut că introvertiţii vor fi cei care vor avea dificultăţi în a-şi recunoaşte depresia, însă au descoperit că şi oposul poate fi destul de adevărat – chiar extrovertiţii să sufere de depresie şi să nu arate. Nu este o regulă ca persoanele vesele şi sociabile să fie imune la depresie. Ar trebui să fim atenţi la semne şi mai presus de tot să fim buni ascultători şi să empatizăm cu cei care vorbim.

2. Preferă din diverse motive să-şi ascundă depresia

Există unele cercetări interesante cu privire la atitudinea europenilor şi australienilor cu privire la depresie. Sunt atât de multe lucruri asociate cu depresia în Australia, că cei care suferă sunt hotărâţi să nu spună nimănui şi să nu vorbească despre ea. Spre exemplu, ei se simt jenaţi sau se gândesc că şi-ar putea pierde locul de muncă. Acest lucru e reflectat în numărul de zile luate de concediu din cauza problemelor de sănătate mintală. Cifrele arată că australienii şi-au luat aproximativ 14 zile pentru depresie, comparativ cu o medie de 36 de zile pentru europeni.

3. Persoanele cu depresie au nevoie de vindecare a unei traume din trecut

Imaginează-ţi gazda perfectă: ea are copii grozavi, o cariera plină de satisfacţii şi o casătorie stabilă şi solidă. Însă, în viaţa persoanei respective încă mai poate exista un episod dureros care nu s-a vindecat în mod corespunzător. Psihologii definesc acest tip de oameni ca PERSOANE cu DEPRESIE PERFECT MASCATĂ. Imaginea de exterior radiază de încredere în sine şi fericire este într-un contrast puternic cu ceea ce se întâmplă în interior. Problema este adesea ignorată, în special de persoana care suferă de depresie şi de a ceea poate ajunge la sinucidere. Tragedia în astfel de cazuri este faptul că nimeni nu a fost capabil să recunoască semnele depresiei şi nici cel care suferea nu a avut curajul de a vorbi cu cineva despre problemele sale. De aceea, ar trebui să ascultăm cu mare atenţie când un prieten apropiat sau o persoană dragă ne vorbeste despre probleme, epuizare şi anxietate.

4. Persoanele depresive au obiceiuri alimentare anormale

Cei mai mulţi experţi cred că există o legătură puternică între depresie şi alimentaţie. Deşi sunt probleme diferite, ele pot duce de la un la alta, sau pot apărea simultan. Tot mai multe persoane suferă de tulburări de alimentaţie. Pot fi mai multe cauze, precum imaginea corpului, lipsa de exerciţii şi evident stările de tristeţe – despresia. Dacă observaţi schimbări în obiceiurile alimentare sau în greutatea corporală (poate să se îngraşe, dar şi să slăbească) a cuiva drag, încercaţi să vorbiţi cu această persoană să gasească o soluţie, sa consulte un medic sau sa înceapă un tratament. Declanşatorul acestei schimbări poate fi depresia ascunsă.

5. Persoanele depresive ar putea fi evazive cu privire la fericirea lor

Foarte des, persoanele care suferă de depresie ascunsă afişează o lipsă de entuziasm pentru lucrurile care le făceau plăcere să le facă. Dacă o persoană spune clar că nu este depresivă, dar că pur şi simplu nu le mai pasă despre pasiunile pe care le aveau, acesta ar putea fi un semn clar că ceva nu este în regulă. Acest semn este foarte important. Multe persoane îşi pierd entuziasmul sau plăcerea de a face lucrurile pe care ştiu să le facă cel mai bine. Dacă o persoană dragă ţie este într-o astfel de situaţie, încearcă să afli ce s-a întâmplat şi ajută-l cum poţi. În cazul în care ţi se pare că situaţia te depăşeşte sau este mai gravă, roag-o să consulte un medic de specialitate ca să-şi revină. Nu este nicio ruşine în a merge la medic şi în plus o ajuţi să scape de starea în care sigur nu vrea să se afle.

6. Depresivii pot fi uşor de iritat şi furioşi

De obicei, când vine vorba de depresie suntem superficiali în a observa semne clare şi asociem starea de depresie cu simptome stereotipe precum apatia, neputinţa, gândurile melancolice sau plânsul. Nu uita ca fiecare om este diferit şi fiecare procesează emoţiile în felul său. Uneori aceste simptome de depresie trec nedectate de nimeni, deoarece par că ar fi pur şi simplu izbucniri temporare. Furia şi iritabilitatea pot fi la fel de bine simptome ale depresiei, mai ales dacă aceste episoade se repetă. Manifestările de acest gen sunt ignorate în general de oameni fiind considerate doar scăpări, însă sunt manifestări cât se poate de evidente ale depresiei care s-a instalat. Iritabilitatea şi furia sunt adesea simptome specifice ale depresiei la barbaţi.

7. Persoanele care suferă de depresie nu dorm suficient

Dacă cineva drag, un prieten sau un membru al familiei, se plânge de lipsă de somn (sau chiar prea mult somn) ar putea fi un semn de avertizare că ceva nu este în regulă. Aceste probleme legate de somn pot fi doar semnul exterior că există o cauză mai profundă şi tulburătoare precum anxietatea, letargia sau depresia. Problemele de somn şi depresia sunt strâns legate. Ai putea să încerci să afli ce se întâmplă cu persoana respectivă, cu grijă, să vezi dacă este pregătită să-ţi spună cu ce se confruntă şi să încerci să o ajuţi.

Multe cazuri de depresie ajung să fie nedectate şi netratate şi de multe ori cu rezultate tragice. Între 10-15 la sută din persoanele cu depresie severă, netratată ajung să se sinucidă. După cum am văzut mai sus, oamenii pot ascunde uşor aceste stări. Uneori, ei doar păstrează un secret întunecat pe care nu-l vor să-l împartă cu ceilalţi. În plus, există această imagine pe care noi o vedem a acestor persoane care ne împiedicăm să vedem adevaratele lor probleme pe care le ascund în interior şi cu care se chinuie. Provocarea este să găseşti semnele ce ar putea să se ascundă într-o persoană cu astfel de probleme şi să încerci să o ajuţi. Când nu reuşeşti sau ţi se pare că problema te depăşeşte (de cele mai multe ori nu ai cum să ajuţi) recomandă-i să meargă mai departe la un doctor pentru a putea fi din nou cum era şi cum se simţea bine.

Dacă ştii alte semne ascunse pe care cei cu depresie le au, postează un comentariu mai jos.


2 comentarii

contra · februarie 10, 2017 la 5:46 pm

1. Renuntarea la unele obiceiuri care le faceau placere;
2. Diferite adictii, cel mai la indemana fiind alcoolul.

6 motive pentru care persoanele matinale sunt mai productive dimineaţa ● Zorin · aprilie 1, 2015 la 11:02 am

[…] Mai este un lucru deosebit de important în lumea modernă pe care o trăim. Verifică să nu suferi de depresie, dormitul prea mult poate fi un semn că ceva nu este în regulă cu noi. Ideea este că şi dacă […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *