Majoritatea oamenilor din ziua de astăzi deţin un smartphone. Aceasta înseamnă că cei mai mulţi dintre noi avem acces la conturile noastre de social media (Facebook, Twitter, etc), jocuri pentru telefoane mobile, ştiri, e-mail, oriunde şi oricând avem nevoie.
Problema cu telefoanele mobile smartphone este că, fiind folosite atât de mult şi butonate, bateriile lor se consumă foarte repede. Asta înseamnă că adesea cărăm după noi încărcătoare de baterie în plus pentru la muncă, pentru maşină, şi aşa mai departe. Toate aceste încărcări ale telefonului de urgenţă au dus la apariţia a numeroase mituri. Sunt sigur că eşti deja familiar cu câteva dintre ele.
Acestea fiind spuse, care este adevărul gol goluţ despre bateriile cu Lithium ale telefoanelor mobile? Ce sfaturi legate de încarcarea mobilelor trebuie luate în seamă şi pe care trebuie să le uităm? Află mai jos.
1. Niciodată nu-ţi încărca telefonul noaptea
Cu toţii am auzit acest sfat şi probabil a apărut cândva când tehnologia bateriilor de telefoane nu erau nici pe departe la fel de avansate precum astăzi. Adevărul, potrivit experţilor ca Shane Broesky, este că a-ţi lăsa telefonul la încărcat peste noapte este în regulă, nu prezintă un pericol pentru bateria acestuia.
Aparent, tehnologia a avansat destul de mult, iar bateriile de smartphone-uri ştiu singure (că-s deştepte) când să se oprească din încărcarea dispozitivului tău, oprind singure alimentarea cu energie electrică. Cu alte cuvinte, nu este niciun risc de „supraîncărcare” sau să provoace daune bateriei tale, deoarece există siguranţe care previn acest lucru.
Există un revers al medaliei. Potrivit lui Broesky, trebuie să fiţi atenţi la un lucru, totuşi, dacă vă lasaţi telefonul la încărcat noaptea. Prin urmare, dacă îţi pui telefonul la încărcat pe timpul nopţii aveţi grijă să-l lăsaţi într-o zonă relativ rece. Acest lucru nu înseamnă că dacă temperatura camerei nu depăşeşte 24-25 de grade nu trebuie să cautaţi locuri reci prin casă, dar, în schimb, ar fi bine să scoateţi orice carcasă care ar putea reţine căldura, lăsând telefonul să „respire”.
2. Consumă toată bateria la telefon înainte să o încarci
Nu se ştie exact de unde a pornit acest mit, dar l-am întâlnit în mod constant în ultimii ani, deşi tehnologia a progresat enorm. Ce este amuzant este că în acest fel îţi faci dispozitivul să devină foarte instabil, din cauza drenajului complet de energie din smartphone,
Shane Broesky sugerează că în schimb ar trebui să ne ținem telefoanele noastre mobile „între 50 și 80 la sută” energie. Prin urmare, telefonul ar trebui pus la încărcat pe parcursul zilei în loc să-l „stoarcem” până la ultimul pic de energie pentru a efectua o încărcare la 0 la 100 la sută.
3. Orice încărcător cu mufa potrivită va funcţiona pentru încărcarea telefonului
Cu toate că tentaţia nostră este de a cheltui mai puţin şi a economisi nişte bani când cumpărăm un încărcător este destul de mare, va trebui să te mai gândeşti deoarece un încărcător diferit poate dăuna telefonului tău pe termen lung. Încărcătorul pe care l-ai primit odată cu telefonul este cel mai bun chiar dacă gaşesti un model mai ieftin care tehnic funcţionează şi la dispozitivul tău.
Experţii avertizează asupra folosirii încărcătoarelor „off-brand” pentru simplul motiv că ele nu sunt construite cu grijă pentru siguranţa telefonului. Acest lucru înseamnă că există o şansă mult mai mare ca aceste încărcătoare să provoace incendii (dacă laşi telefonul la încărcat nesupravegheat) sau să afecteze grav bateria decât încărcătorul propriului telefon.
4. Opritul telefonului din când în când este inutilă
În timp ce oprirea telefonului pare a fi un inconvenient în viaţa de zi cu zi a vremurilor pe care le trăim, scopul telefonului mobil fiind să poţi să fii contactat şi să contactezi oriunde şi oricând, experţii sugerează că este bine uneori să mai închidem telefonul. Potrivit unui reprezentant Apple, în ideea de a maximiza durata de viaţă a bateriei, ar fi bine să oprim telefonul din când în când.
Acum nu vă gândiţi că trebuie ca înainte să vă băgaţi la somn să închideţi telefonul sau că acest lucru trebuie făcut zilnic. Dacă am face acest lucru ce rost ar mai avea să ai un smartphone dacă trebuie să-l ţii închis? Potrivit experţilor din domeniu, încearcă să închizi sau să restartezi (reporneşti) corect telefonul cel puţin o dată pe săptămână, deoarece a fost dovedit că este o metodă foarte bună de a conserva viaţa bateriei pe timp îndelungat.
5. Nu te juca pe telefon în timp ce se încarcă
Aşa cum spuneam mai sus, dacă folosiţi încărcătorul original cu care a venit telefonul, sau un înlocuitor certificat de firma telefonului, este în regulă să folosiţi telefonul în timp ce acesta se încarcă.
Acest mit are un pic de adevăr în el. Cu toate că este sigur de a utiliza smartphone-ul în timp ce este alimentat cu încărcătorul original sau înlocuitor de la aceeaşi firmă, nu e recomandat să ne jucăm sau să-l folosim când se încarcă de la un încărcător „off-brand” sau de la altă firmă deoarece poate duce la scurtcircuitare, explozia telefonului sau chiar electrocutarea ta.
Cu toate că sunt şanse mici ca aceste lucruri să se întâmple când nu ne folosim încărcătorul original, e bine să nu te rişti. Încărcătoarele „off-brand” sau de la alte firme ar putea fi ieftine, după cum am arătat mai sus, dar ele nu funcţionează eficient cu bateria telefonului nostru (fiind „croite” pe ideea să meargă la mai multe telefoane), existând pericolul de supraîncălzire şi/sau ca bateria sau aparatul să se strice.
Cam acestea sunt miturile despre încărcarea telefonului mobile pe care le-am auzit cel mai des până acum. Voi le ştiaţi pe acestea, aţi fost păcălit de cineva să respectaţi vreunul dintre ele? Dacă ştiţi şi voi alte mituri legate de încărcarea smartphone-urilor sau a telefoanelor mobile le aştept cu plăcere la rubrica de comentarii. Ar putea fi utile şi pentru mine, dar şi pentru alţii.
1 comentariu
Randolf Jaty · iulie 18, 2016 la 2:56 pm
In legatura cu descarcarea completa pot spune ca poate sa fie chiar daunator. La masina se strica acumulatorul daca este descarcat complet.