Învăţarea este grea, însă cu ajutorul câtorva trucuri poţi să faci acest proces mult mai uşor.
Când eşti tânăr, învăţatul este uşor. Eşti deschis în faţa ideilor noi şi devii entuziasmat când te auto-provoci. De asemena, ai mai mult timp şi toţi cei din jurul tău te încurajează să îţi descoperi noi aptitudini.
Dar ceva se întâmplă când oamenii încep sa îmbătrânească. Din anumite motive începi să crezi că deţii informaţii despre majoritatea lucrurilor. Mulţi cred că materiile pe care le-au studiat în timpul şcolii sunt cele la care trebuie să se limiteze. De fapt, nu trebuie să ne oprim din învăţat niciodată.
Creierul este ca oricare alt muşchi; trebuie să îl antrenezi pentru ca acesta să devină puternic. Problema pe care o observ la majoritatea oamenilor care încearcă să înveţe constă în faptul că ei renunţă prea uşor. Lipsa eficienţei duce la lipsa de rezultate, care la rândul ei determină demotivarea. Dar nu trebuie să fie astfel; poţi să înveţi cum să înveţi mai bine. Există o varietate de moduri prin care să faci asta şi voi exemplifica trei dintre cele mai uşoare, pe care poţi să le aplici chiar acum. Începe să înveţi mai inteligent şi vei obţine mult mai mult.
1. Înţelege că mintea ta este leneşă din fire
Corpurilor şi minţilor noastre nu le place să muncească. Până să devină un obicei, multora dintre noi nu le place să se ducă la sala de forţă. Preferăm să stăm în canapea mâncând Oreo. Creierul tău nu este diferit. Nu îi place să fie forţat să analizeze probleme şi să înveţe noi aptitudini la început. Dar odată ce ai învăţat lucrurile fundamentale, creierul nu este nevoit să facă la fel de mult efort, astfel că acest lucru devine mai uşor.
Să revenim la exemplul cu sala de forţă. Prima dată când ai ridicat greutăţi, probabil ai fost extenuat şi te-ai simţit relativ ciudat. Dar după ce te-ai dus de suficiente ori, cel mai probabil ai observat o schimbare. Te-ai gândit mai puţin la asta, corpul tău a dovedit rezultate şi dintr-odată, mersul la sală a devenit distractiv. Aceeaşi lecţie se aplică şi creierului. Aşa că atunci când înveţi o abilitate nouă şi este greu la început, nu lăsa asta să te descurajeze. Este firesc să fie greu. Continuă să lupţi şi într-un final vei începe să iubeşti acest lucru.
2. Nu alterna sarcinile prea des
Alternarea sarcinilor îţi face creierul să depună mult efort. Trebuie să reîncepi, să te reconcentrezi şi să te afli în starea mentală corectă. Psihologii au descoperit faptul că pupilele oamenilor se dilată când îşi forţează mintea în scopul învăţării. Aceasta este o dovadă a concentrării necesare pentru asimilara noilor aptitudini. Orice fel de distragere tulbură abilitatea creierului de a absorbi informaţii.
Din această cauză, elimină orice distragere din timpul învăţării. Un mod foarte bun de a face asta este prin intermediul blocării timpului, astfel să nu faci altceva decât o singură activitate pentru o anumită perioadă. Lasă telefonul deoparte, închide televizorul şi du-te într-o cameră singur/ă. Odată ce mintea începe procesul învăţării, trebuie să faci cât mai puţine pauze posibile. De fiecare dată când îţi faci creierul să se reconcentreze, îi iroseşti energia.
3. Minte-te în legătură cu abilitatea respectivă
Când creierul nu vrea să înveţe, îţi vei da seama. Te vei simţi obosit şi vei începe să te gândeşti la scuze pentru a nu face acea sarcină. Amânând-o pentru mâine va deveni o opţiune şi va părea aproape imposibil să te concentrezi.
În aceste cazuri, trebuie să te minţi pentru a te concentra. Unul dintre cele mai uşoare moduri de a face asta este să te forţezi să zâmbeşti în timp ce înveţi. Introdu un creion între dinţi şi provoacă-ţi un rânjet. Numeroase studii au demonstrat faptul că un zâmbet fals ne poate afecta emoţiile într-un mod pozitiv. Păcăleşte-te până când ceea ce ai învăţat devine distractiv. Asimilarea unor noi abilităţi nu este uşoară, dar este unul dintre lucrurile care ne fac viaţa atât de plăcută.
Sursa: www.inc.com/aj-agrawal/3-ways-to-learn-faster.html