Bateriile de laptop se degradeaza în timp, iar durata de viaţă a acestuia poate ajunge cu uşurinţă să scadă de-a lungul timpului. În acest sens, durata maximă de utilizare a bateriei poate scădea de la 2-3 ore la doar 30 de minute sau mai puţin în doar doi ani. Din cauza faptului că mulţi oameni nu prea au habar despre tehnologie, au apărut diverse mituri despre bateria laptopului. Oamenii tind să dea crezare acestor mituri deoarece bateria unui laptop costă destul de mult şi este enervant să dai banii aiurea când ai putea pur şi simplu să ai mai multă grijă de el. Iată 6 moduri prin care puteţi prelungi durata de viaţa a bateriei laptopului tău.

1. Nu lăsa laptopul să se supraîncălzească

Dacă poţi simţi căldura emanată de laptopul tău pe propria piele când stai întins pe canapea, ai deja o problemă. Acest lucru devina chiar mai problematic dacă computerul se închide brusc. E puţin mai greu să răceşti un laptop decât un desktop computer, dar se poate rezolva. Ai nevoie fie de un cooler pentru laptop sau un mic aspirator pentru PC care să tragă murdăria din ventilatoare.

cooler-de-laptop

2. Nu scoate sau nu băga bateria la laptop în timp ce acesta funcţionează

Este destul de evident că dacă laptopul este pornit nu trebuie să te joci cu bateria, să o scoţi sau să o introduci, dar merită menţionat, nu se ştie niciodată. Modalitatea corectă în acest caz este să avem laptopul închis.

Aşa cum recomandă PCWorld printre alte sugestii este bine ca utilizatorii să oprească complet calculatorul înainte să scoată bateria laptopului, altfel ar fi riscant şi s-ar putea să lase daune permanente bateriei.

3. Foloseşte metoda 80/20

Rezultatele pot varia, dar binecunoscuta metodă 80/20 te va ajuta în prelungirea duratei de funcţionare a bateriei laptopului tău. Dacă nu eşti familiar cu această metodă de protecţie, principala regulă este ca bateria de laptop nu ar trebui niciodată (sau, cel puțin rar) să ajungă sub 20% energie şi să nu crească peste 80%. Nu este uşor să rămâi fidel acestei reguli tot timpul, dar, dacă ai posibilitatea să te ţii de această metodă, cel mai probabil durata de utilizare a laptopului tău va fi semnificativ marită datorită ei.

4. Nu lăsați laptopul complet încărcat

Chiar daca nu vei putea folosi metoda 80/20 tot timpul (acest lucru nu este de blamat) încearcă să nu laşi bateria laptopului încărcată la maximum. Ideal ar fi să aibă energie între 20 la sută până 80 la sută (sau mai bine de atât, între 40-60 la sută) când nu eşti aproape de computer. Practic, acest lucru înseamnă că nu ar trebui să-ţi laşi laptopul în priză peste noapte dacă vrei ca bateria ta să reziste mai mult timp.

5. Nu consuma niciodată întreaga baterie a laptopului

Acesta este unul dintre cele mai rele lucruri ce se pot întâmpla atât bateriei cât şi computerului. Pe cât de frustrant este ca laptop să intre în modul de sleep până când ajungi la încărcător, pe atât de nociv este să laşi să se întâmple acest lucru. Pentru a preveni deteriorarea hardware (includem aici şi bateria) fii foarte atent să nu-ţi laşi prea des laptopul să ajungă la energie 0 la sută.

6. Nu folosi Google Chrome

Potrivit unui articol de pe Forbes, folosirea navigatorului web (browser) Google Chrome ar putea reduce viaţa bateriei laptopului tău dacă e folosit pe un sistem de operare precum Windows (deci este OK folosirea lui pe Linux sau Mac). Se pare că navigatorul web, browserul Chrome, rămâne deschis şi mănâncă din ce în ce mai multă energie, facând ca laptopul tău să se închidă mai devreme şi bateria să se consume mai repede. Această ştire e nefericită, din cauza faptului că foarte mulţi consideră că Google Chrome este unul dintre cele mai puternice şi eficiente navigatoare web. Dacă eşti foarte îngrijorat de înlocuirea bateriei de la laptop în viitor, ai putea să treci pe Mozilla Firefox. Dar la fel ca şi ceilalţi paşi de mai sus, s-ar putea să nu-ţi convină, sau să nu vrei.

Uneori poate fi mai convenabil să deţii un browser web superior şi să nu stai cu ochii pe fiecare funcţie a computerului mai mult decât banii pe care i-ai putea economisi pentru a prelungi viaţa bateriei.

Până la urmă tu decizi dacă sfaturile de mai sus le respecţi sau nu.


2 comentarii

Service Laptop Bucuresti · iunie 18, 2015 la 3:54 pm

„Nu folosi Chrome” – propozitia asta ne cam da fiori.

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *