10 MOTIVE pentru care PERSOANELE care CITESC MULT au ŞANSE mai MARI să aibă SUCCES

Suntem învăţaţi de la o vârstă foarte fragedă că a citi cât mai mult posibil este calea spre succes şi împlinire. Gândeşte-te la cea mai deşteaptă şi muncitoare persoană pe care o ştii şi sunt şanse foarte mari să ţi-o imaginezi într-o bibliotecă aplecată peste o varietate de texte ore în şir. În timp ce a fi un cititor pasionat nu garantează succesul, oamenii de succes sunt sigur cititori avizi.

Iată 10 motive pentru care dacă nu eşti o persoană care citeşte cărţi des, s-ar putea să te orientezi către lectură.

1. Cei care citesc mult au o concentrare mai bună

Oamenii de succes sunt capabili să se concentreze pe o singură sarcină pe o perioadă mai mare de timp. Oricine citeşte cărţi îţi poate spune că lectura nu este un proces rapid. Totodată, nu este un proces singural. Cititorii Iau pauze, în mod natural, dar cititorul cel mai avid pur şi simplu nu poate pune o carte jos mai mult de o zi după ce au început-o. Oamenii de succes sunt la fel când au stabilit că au de făcut un lucru.

2. Cititorii îşi stabilesc obiective

Alături de concentrare, cititorii stabilesc obiective pentru ei ori de câte ori le cade o carte bună în mâini. Fie stabilesc câte pagini vor citi până când se vor apuca de altceva, sau că vor citi până când vor înţelege un anumit aspect sau şi-au consolidat un concept, cititorii încearcă să obţină ceva de fiecare dată când deschid o carte sau se apucă de citit un text.

Oamenii de succes tabilesc obiective pentru aproape orice moment al vieţii lor şi continuă să lucreze până când le împlinesc.

3. Oamenii care citesc des îşi petrec timpul cu înţelepciune

Dacă în 20 de minute ar trebui să fie undeva, în loc să vadă doar 20 de minute în care nu poţi să faci ceva, vor vedea o oportunitate foarte bună pentru a începe sau a continua o carte. Nimic nu este timp pierdut pentru cineva care savurează cu placere o carte buna. Timpul de lectură poate fi atunci când majoritatea oamenilor consideră că e timp pierdut. Oamenii de succes îşi văd timpul foarte preţios şi profită de orice ocazie să inveţe ceva nou sau să îndeplinească un obiectiv. Cititorii ştiu că 5 minute pierdute pe zi înseamnă 24 de ore, adică o zi, într-un an pe care o puteau petrece lecturând.

4. Cei care preferă lectura au perspectivă

Oamenii de succes sunt capabili să vadă o problemă din toate unghiurile, deoarece au citit o varietate de lucrări de literatură ce le oferă perspective diverse. Două dintre romanele preferate ale lui Bill Clinton sunt Omul invizibil de Ralph Ellison şi Știu  de  ce  cântă  pasărea  în  colivie de Maya Angelou. Perspectiva dobândită de la citirea acestor romane au format perspectiva sa de politician în relaţiile rasiale. Fiind un cititor avid îţi permite să te pui în locul altcuiva, chiar şi numai pentru o clipă; dar experienţa aceea de a fi în locul altcuiva pe care o dobândeşti prin multă lectură te poate ajuta pentru tot restul vieţii tale.

5. Cititorii sunt persoane reflective

Pe lângă faptul că obţin din lectură alte perspective asupra vieţii, cititorii sunt reflectivi cu privire la ce au citit. Ei meditează şi încearcă să înţeleagă ce au citit raportându-se la diverse situaţii. Această calitate este foarte importantă pentru cititor. Se spune că cei care învaţă din greşelile lor sunt oameni înţelepţi, dar cei care învaţă din greşelile altora sunt şi mai înţelepţi. Printre beneficiile de a fi cititor se numără şi faptul că întâlneşti diverse situaţii pe care le poţi anticipa în viaţa ta sau care te pot pune pe gânduri ca să le înţelegi mai bine. Oamenii de succes nu văd cititul ca o simplă holbare la cuvintele de pe o pagină. Ei înţeleg efectul profund pe care îl are consumul de texte asupra minţii şi cum cărţile pe care le citeşti îţi pot schimba viaţa.

6. Cei ce citesc mult au dezvoltate foarte mult abilităţile de scriere şi vorbire

Nu este de mirare că cei mai mari oratori din istoria omenirii au fost entuziasmaţi de lectură. Oamenii de succes sunt modele de urmat care inspiră, şi folosesc această inspiraţie mai departe în cauza lor. De la Demostene, la Lincoln sau Nelson Mandela, oameni care rămân încimentaţi în istorie au devenit pasionaţi şi buni oratori prin studierea minţilor luminate de dinaintea lor.

7. Cititorii au o memorie mai bună

Cititorii înţeleg cât de puternic este creierul. Acesta poate stoca o capacitate nelimitată de informaţii. Cu cât citeşti şi înveţi mai mult, cu atât mai uşor este să ţii minte foarte multe informaţii. Oamenii de succes nu au filozofia lui Homer Simpson că învăţând ceva nou, elimini ceva ce ştii deja din creier. Ei continuă să înveţe lucruri noi şi se angajează la a-şi extinde cunoştinţele şi memoria, uneori fără să-şi dea seama.

8. Dacă citeşti cărţi eşti fresh

Cititorii văd creierul ca un muşchi care trebuie lucrat. La fel ca mersul la sală care ajută să ai mâini sau picioare în formă, cititorii îşi păstrează o minte ascuţită ca să reţină şi să pastreze cu usurinţă informaţii. Oamenii de succes îşi solicită mintea zi de zi prin lectură şi alte metode precum puzzle-uri şi jocuri de inteligenţă. Oamenii de succes şi-au creat obiceiul de a-şi găsi provocări pe care să le depăşească care la rândul lor să rezolve problemele pe care le au zi de zi.

9. Evident, cei care citesc cărţi sunt persoane educate şi informate

Oamenii de succes sunt mai sus din punct de vedere social deoarece îşi petrec timpul învăţând lucruri noi. Când au o carte, ei nu doar că o termină de citit, ci iau ceva din ea. Citind manualele de la şcoală nu erau doar o temă pentru acaşa, ci o şansă de extindere a cunoştinţelor. Chiar şi când citesc romane de ficţiuni, oamenii de succes iau cu ei lectii de viaţă pe care le păstrează pentru totdeauna.

10. Oamenii de succes citesc să se relaxeze

Chiar şi cei mai de succes oameni din lume trebuie să se deconteze câteodată de la cotidianul gălăgios şi dezordonat. Dar asta nu înseamnă că se decontează de la viaţă complet. Nu este nimic în neregulă cu a citi o revistă mondenă, un tabloid sau un roman grafic pentru a te relaxa. A citi orice este mult mai benefic decât privitul la televizor sau să pierzi vineri noaptea într-un bar. Din nou, oamenii de succes valorează fiecare minut din timpul lor şi chiar în momentele lor de inactivitate ei se străduiesc să fie mai buni. Şi nu există nicio modalitate mai bună de a te relaxa decât să citeşti o carte bună care să-ţi ţină mintea fresh.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *