Există zicala „cine se trezeşte de dimineaţă, departe ajunge”. Crezi că este adevărată? Nu ştiu la ce se referea iniţial, dar îţi garantez că sunt numeroase motive pentru care ar trebui să începi sa te trezeşti de dimineaţă ca să fii mult mai productiv.
Gândeşte-te la persoanele de succes pe care le ştii. Crezi ca vreuna dintre persoanele care reuşesc în viaţă sunt oameni care se întind în pat până la prânz sau sunt persoane pline de energie pe care nici soarele nu le găseşte în pat când îşi arată primele raze? Răspunsul este evident. Iar tot ceea ce ne dorim cu toţii este să avem energie şi să ne trăim viaţa din plin. Dacă dormi până la prânz sau chiar până mai încolo te vei trezi cu foarte puţină energie şi aşa îţi vei petrece tot restul zilei.
Fă un exerciţiu de gândire: când erai mic şi te trezeai în fiecare dimineaţă pentru a merge la şcoală, debordai de energie în weekend, când te trezeai cam pe la acelaşi oră când trebuia să mergi la şcoală. Mai ştii că acest obicei de a te trezi de dimineaţă era mult mai accentuat când erai în vacanţa de vară? Pun pariu că dacă te gândeşti bine era o perioadă frumoasă din viaţa ta aceea când te trezeai de dimineaţă şi erai pregătit să înfrunţi orice problemă care putea sa apară pe parcursul zilei. Cred că încă ai amintiri foarte frumoase în legătură cu acea perioadă şi îţi pare rău că nu mai ai aşa energie cum aveai pe vremuri.
În plus, înainte să-ţi dai seama dacă vrei să devii o persoană matinală gândeşte-te de ce stai aşa mult în pat? Eşti chiar aşa de obosit? Alergi zilnic vreun maraton, te culci prea târziu, munceşti ineficient şi neproductiv că n-ai timp să-ţi îndeplineşti sarcinile? Mai este un lucru deosebit de important în lumea modernă pe care o trăim. Verifică să nu suferi de depresie, dormitul prea mult poate fi un semn că ceva nu este în regulă cu noi. Ideea este că şi dacă adori să visezi, este timpul să te scoli din pat şi să-ţi trăieşti propriul vis şi viaţă.
Am alcătuit o listă de motive, care sper să te scoale din pat în fiecare dimineaţă şi să te pună pe treabă să fii mai productiv ca niciodată.
1. Cine se scoală de dimineaţă fură startul
Dacă ar fi să modernizăm zicala „cine se scoală de dimineaţă, ajunge departe” aceasta ar fi o variantă de luat în calcul. Dacă te scoli pe la ora 5-6 dimineaţă (şocant de devreme pentru ceea ce credeai ca înseamnă matinal, nu?) eşti mai pregătit ca oricine altcineva să înfrunţi problemele zilei. Cine se trezeşte între 5 şi 6 dimineaţa poate să facă ce vrea, deoarece are mintea odihnită
Când eram mai mic, niciodată nu învăţam poeziile când veneam de la şcoală, deoarece îmi erau foarte greu să ţin minte versurile. Evident, nici seara, deoarece creierul era obosit. Asemenea computerului, laptopului, tabletei sau telefonului tău, creierul nostru are nevoie de un restart pentru a funcţiona mai bine ca să nu meargă greu sau să se blocheze. Cel mai bun restart este dimineaţa când creierul tău poate procesa cu uşurinţă informaţii noi şi le poate reţine fără să fie distras. Aşa că mama mea m-a învăţat că dacă vreau să ţin minte poezia pentru la şcoală, cel mai bine o învăţ dimineaţa. Şi chiar funcţiona. Dacă ai făcut de o prezentare, dacă ai de învăţat pentru examen sau vrei să citeşti o carte interesantă, cel mai bun moment este dimineaţa.
Dimineaţa tu vei fii pregatit mai bine ca oricine să-ţi îndeplineşti sarcinile, deoarece toţi ceilalţi cu care concurezi dorm. Tu eşti cel care pune la punct întreaga zi, când alţii nici nu au habar, şi sunt loviţi de somn.
2. Oamenii matinali ştiu că noaptea nu se întâmplă nimic relevant
Oamenii care sunt matinali, evident se culcă mai devreme decât restul persoanelor. Nu îţi imagina că pentru a te trezi la 5:00 sau 6:00 dimineaţa trebuie să dormi de la 8 sau de la 9. De fapt, procesul de dormit are loc în cicluri de 90 de minute care nu trebuie să fie întrerupte. Aşa că oamenii matinali pot avea nopţi în care să doarmă regulat de la 22:30 şi să se trezească plini de energie între 5:00 şi 6:00, deoarece îşi iau necesarul de somn ca să fie pregătiţi. De asemenea, pentru că au poftă de viaţă, dar şi pentru că îşi reglează ceasul biologic, oamenii matinali se pot trezi fără probleme în intervalul 5-6 dimineaţa şi dacă dorm după ora 00:00. Te întrebi cum este posibil? Este pentru că ei ştiu că somnul este important, dar mai important este să-şi îndeplinească obiectivele pe care şi le pun.
Totodată, înţelege, noaptea nu se întâmplă absolut nimic relevant. Toate informaţiile şi ştirile importante apar pe timpul zilei. Noaptea o poţi petrece cu nişte inşi care să comenteze până târziu cum a fost ziua care tocmai a trecut. După ora 21:00 nu pierzi nimic care să fie important şi relevant pentru viaţa ta. E adevărat, lumea nu se opreşte din loc că te-ai pus la somn, dar nici nu se schimbă tot peste noapte să fii şocat de tot felul de veşti când te trezeşti. Totodată, activităţile pe care le faci după ora 22:00 nu te ajută să fii productiv. Chiar dacă citeşti o carte sau te uiţi la televizor, pierzi energie multă.
Dacă te trezeşti în schimb între 5 şi 6 dimineaţă, nu te deranjează nimeni când citeşti (cine să te sune sau să te caute pe Facebook, dacă toţi au stat până târziu în noapte?), iar televizorul nu te poate distrage deoarece nimeni nu e treaz să-ţi ofere o emisiune, iar jurnalele de ştiri se repetă în reluare. Poţi citi ştirile importante pe internet şi deja te-ai pus la curent în câteva minute cu orele pe care le pierd alţii toată noaptea. Avantaj persoane matinale.
Dacă ţi-ai pus întrebarile:
– Când ar trebui să mă pun la somn?
– Când ar trebui să mă trezesc dimineaţa?
Răspunsul ţi-l dă un site care calculează exact cum am explicat ciclurile de somn şi pe care îl poţi accesa aici.
3. Liderii sunt persoane matinale
Persoanele importante ştiu cât de important este să fii treaz de dimineaţă deoarece îţi faci programul pentru toată ziua. Dacă ai luat decizia să-ţi controlezi viaţa, trezindu-te de dimineaţă, eşti aproape să fii un lider.
În timpurile îndepărtate, marii conducători de armate îşi atacau adversarii până să dea zorii zilei deoarece îi prindea pe nepregătite şi morţi de somn. Evident, morţi de tot după.
Cum ai putea să conduci o companie dacă ajungi pe la jumătatea zilei, obosit, nemâncat şi nepregătit pentru ziua respectivă? O să ajungi la birou la 13:00 sau 14:00 şi o să te pună secretara la curent cu evenimentele? Adică, practic, evenimentele pe care ea le consideră importante, deci nu ce crezi tu că ar fi important în agenda zilei. Uite aşa îţi face altcineva revista presei şi agenda, şi nu tu. Acum gândeşte-te de două ori cine conduce compania ta, deoarece e clar că nu te ocupi tu de ea.
Este clar că persoanele matinale profită din plin de dimineaţă să-şi facă agenda zilei, să-şi traseze obiectivele şi să-şi ia concurenţii prin surpindere. Nici nu se vor dezmorţi bine colegii tăi că tu eşti deja plin de energie şi ai o altă viziune asupra zilei.
4. Dacă te şcoli de dimineaţă, ziua este mai mare
Te-ai plâns vreodată de lipsă de timp? Sau crezi teoriile aberante că nu ştiu ce s-a întâmplat cu axa pământului şi de fapt ziua are 16 sau 8 ore în loc de 24? Păi trezeşte-te la realitatea în primul rând. Ziua este la fel de mare ca întotdeauna. Ideea este că poţi avea o zi productivă şi mare dacă ai dormi de la 22:00 când am spus că nu se întâmplă nimic şi te trezeşti între 5:00 şi 6:00 când aproape toată lumea doarme. În acest fel ziua ta devine mult mai mare decât a celorlalţi şi chiar se va simţi mai bine.
Este evident pentru toată lumea că dacă te trezeşti la 12:00, ai pierdut, faţă de un om matinal, cam 7 ore (cam cât munceşti toată ziua). Dar nici dacă te trezeşti la 10 dimineaţa nu te ajută foarte mult, deoarece pentru o persoană care se trezeşte la 6 dimineaţa, eşti pe minus cu 4 ore.
Aşa că gândeşte-te de două ori înainte să crezi că ziua s-a micşorat. Ziua nu s-a micşorat, ci tu o tratezi altfel. Tratează timpul cu respect, fii treaz dimineaţă, culcă-te la primele semne de oboseală, pentru că aşa cum am spus mai sus, după 22:00 chiar nu mai ai ce să afli să-ţi schimbe viaţa. În acest fel ziua ta va fi mai mare şi vei fi mai pregătit ca oricine să ţii pasul cu problemele.
5. Când te trezeşti dimineaţa nu te deranjează nimeni
Ştiu că am mai scris mai sus despre acest lucru, dar vreau să înţelegi că acest lucru este unul dintre cele mai importante. Nu te caută nimeni la primele ore ale dimineţii şi prin urmare nu există nicio distragere. În acest fel, dacă întârziai la şcoală, facultate sau muncă, vei observa că te vei regla imediat. De ce? Pentru că acum vei avea mai mult timp să mănânci, să alegi ce haine vrei să porţi, să faci duş, să faci exerciţii sau orice mai faci sau vrei să faci dimineaţa. Timpul de dimineaţă este doar al tău şi nimeni nu ţi-l poate lua, pentru că nimeni nu-i treaz să-ţi ceară un favor sau să te pună să iei lapte, ouă şi pâine.
Dimineaţa este un timp pe care doar tu îl ai, este ceva personal al tău. Sunt momentele când eşti stăpânul propriilor tale obiceiuri. După ce mănânci şi faci câteva exerciţii vei avea bateriile încărcate la maximum faţă de atunci când te trezeai la 10:00 sau 12:00, iar organismul tău cerea hrană, cerea apă să se hidrateze, iar timpul pentru duş, pentru a face ceva de mâncare sau să facem curat în cameră scădea drastic, uneori mai omiteai anumite lucruri ca să ai timp să ajungi la muncă, la facultate sau la întâlnirea programată.
6. Vei munci mai repede şi mai inteligent
Dacă te trezeşti de dimineaţă, ai avut destul timp pentru toate tabieturile tale. Ai mâncat, ai făcut duş, te-ai îmbrăcat cu ce ai vrut, ai citit ceva ce îţi doreai să citeşti de mult sau ai facut tot ce ţi-ai dorit să încluzi în obiceiurile tale zilnice. Foarte bine, înseamnă că ai strâns energie şi entuziasm, cheia pentru care colegii te vor invidia. Fiind treaz de câteva ore bune vei fi mult mai ager la ce ai de făcut faţă de colegii treziţi de o oră, două.
Iar în acest fel, munca nu va mai fi un chin, ci o provocare. Vei fi pregătit să munceşti inteligent, să-ţi îndeplineşti sarcinile pe care le ai la timp fără să te deranjeze nimeni.
Acestea sunt câteva motive pentru care o persoană matinală îşi face ziua mai uşoară faţă de alţii. Crezi că mai sunt şi alte avantaje a trezitului de dimineaţă? Scrie-mi la rubrica de comentarii mai jos.
Pingback: 13 SEMNE că îţi IROSEŞTI timpul şi VIAŢA, deşi nu recunoşti ● Zorin
Super bun articolul!!!
Multumesc!!!