7 Motive pentru care a Renunţa la Facebook Acum s-ar putea să fie o Idee Bună pentru Viitorul tău

În ultimii 100 şi ceva de ani, au apărut numeroase îmbunătăţiri în comunicare. De la scrisori la telefoane, de la apeluri telefonice la mesaje text, de la mesaje text la video apeluri şi de la video la reţele de socializare şi tot aşa. Urmărind toate aceste îmbunătăţiri, una dintre cele mai mari invenţii a secolului 21 a fost fondată în 2004 şi de atunci s-a răspândit asemenea unui virus, întâi în Statele Unite şi apoi în întreaga lume.

Acum, Facebook numără peste 1 miliard şi jumătate de utilizatori activi. Deşi creată iniţial pentru a ţinti grupurile de oameni care vor să rămână în contact unii cu alţii, Facebook a devenit un gigant al comunicării, fiind aproape la fel de popular ca internetul sau, pentru alţii, devenind chiar sinonim. Evident, pe cât de multe avantaje are Facebook, pe atât de mult dezavantaje are. E timpul să le vezi pe cele care ţi-ar putea afecta productivitatea.

1. Facebook este un instrument de pierdut timpul.

Cât timp eşti pe Facebook şi navighezi prin news feed nu realizezi cât timp pierzi de fapt să vezi viaţa altora, evenimentele din viaţa lor şi ceea ce ei partajează. A devenit aproape ca o boală să faci acest lucru şi te simţi şi obligat uneori să dai Like sau să comentezi anumite lucruri împărtăşite de alţii? S-ar putea să fii conştient de faptul că timpul petrecut pe Facebook este timpul tău liber, cu toate că nu realizezi, în acest moment, că poţi petrece timpul acesta exclusiv pentru tine, învătând ceva nou sau să-ţi oferi mai mult timp pentru a-ţi rezolva sarcinile zilnice.

2. Facebook nu te motivează.

S-ar putea să ajungi nesigur şi să te simţi mai puţin bun decât cei care postează tot timpul fotografii de la petreceri sau din cluburi. Privind cum alţii îşi trăiesc viaţa, poate avea un efect opus asupra ta şi să crezi că tu nu te poţi ridica la nivelul altora, că eşti singur şi plictisit. Cu toate că realizezi că nu este posibil să ieşi la petreceri în fiecare zi sau să cunoşti persoane noi, devii captivat de ce se întâmplă pe news feed că uiţi sau ţi-e teamă să-ţi trăieşti propria viaţă. Nu uita, a împarţi fiecare moment al vieţii tale nu este o obligaţie, din moment ce există conceptul de viaţă privată.

3. Facebook te face să-ţi ocupi timpul cu oameni inutili.

Uită-te la numărul de prieteni pe care îl ai pe Facebook. Câţi dintre ei sunt prieteni buni? Sau câţi dintre aceştia sunt prieteni pe bune sau cunoştinţe? Trebuie să recunoşti că pe Facebook ai de-a face cu oameni care n-au nicio legătură cu tine, dar care îţi scriu sau s-ar putea să-ţi scrie, iar cărora tu le răspunzi. Astfel, nu doar că îţi pierzi timpul, dar şi energia.

4. Facebook te pune să ai de-a face cu informaţie inutilă.

Una este să citeşti ziare sau reviste ca să obţii informaţii, dar este altceva să ai de-a face cu aceeaşi informaţie, aceleaşi trenduri sau inovaţii în continuu privind pe news feed. Statusurile prietenilor virtuali de pe Facebook, fotografiile selfie, pozele cu bot de raţă şi multe alte exemple de informaţii care nu te ajută cu nimic să fii productiv. Majoritatea informaţiilor pe care le obţii de pe Facebook sunt inutile şi nu te vor ajuta cu nimic în viaţă sau la viitorul loc de muncă.

5. Facebook îţi afectează abilităţile de comunicare.

Când a fost ultima dată când ai ieşit pe afară, în viaţa ta reală, cu prietenii, rudele sau colegii? Din cauza efectelor social media care trebuia să fie o gamă de instrumente care să ne ajute să comunicăm, uităm să comunicăm în viaţa noastră reală, şi, prin urmare, avem dificultăţi de comunicare efectivă care ne afectează negativ în relaţiile interpersonale pe care le avem acasă cu familia, la muncă cu colegii şi oriunde altundeva.

6. Facebook te manipulează să lucrezi la postările tale.

Una dintre cele mai mari probleme ale Facebook-ului este influenţa asupra creativăţii umane. Cu toate că se presupune că este o reţea de socializare gratuită, care te lasă să împărtăşeşti aproape tot ce doreşti, avem tendinţă să ne dorim cât mai multe Like-uri. Moneda aceasta de schimb – Like-ul – este ceea ce guvernează lumea Facebook. Ea face diferenţa între cei populari şi cei mai puţin populari. Din această cauza, pentru a obţine mai multe Like-uri, trebuie să munceşti mai mult să la propriile postări, să încerci să le faci să pară amuzante, creative sau inteligente, în timp ce ai putea să-ţi foloseşti aceste abilităţi şi talente la lucruri utile pentru viaţa ta.

7. Facebook devine viaţa ta.

Strategia de marketing a Facebook-ului este destul de clară – să te facă să petreci cât mai mult timp pe website. În timp ce muncesc din greu să creeze postări amuzante sau inteligente, oamenii îşi pierd, de fapt, timpul pe Facebook, iar mulţi dintre ei încearcă să pară altfel decât sunt în lumea reală. Este îngrijorător cât de multe persoane se izolează de lumea reală şi de adevărata lor personalitate. Este posibil să petreci acelaşi timp şi energie în a fi tu, sau o versiune mai bună a ta. Şi de aici vine şi întrebarea, de ce nu încerci?

Motivele de deasupra s-ar putea să-ţi ofere o perspectivă a ceea ce îţi doreşti să faci în legătura cu viitorul tău pe Facebook. Fiecare punct sublinează aspecte din viaţa fiecăruia şi ar trebui să vezi cum ar fi viaţa ta fără Facebook. Dacă ai realizat că acesta îţi afectează grav viaţa şi productivitatea, ar putea fi unul dintre momentele de schimbare pe care le poţi face acum în viaţa şi să renunţi pur şi simplu.

Dacă nu renunţi, analizează fiecare punct de mai sus şi încearcă să-ţi dai seama dacă ai căzut în vreuna dintre capcanele menţionate. Şi dacă răspunsul este da, încearcă măcar să petreci mai puţin pe Facebook. E timpul să-ţi dai seama dacă vrei ca viaţa ta să se deruleze în viaţa telefonului sau calculatorului, sau dacă vrei ca peste ani să ai amintiri frumoase despre viaţa ta făcând lucruri utile pentru tine şi fericirea ta.

În plus, să sţii un lucru. Facebook se aseamănă foarte mult cu unele ţaţe de la ţară care stau pe o bancă în faţa curţii şi se uită să vadă cine mai trece cu cine, cine cu cine se ceartă, cine şi cum se îmbracă şi lista poate continua. E OK să mai ieşi în faţa curţii să mai saluţi lumea să vadă că n-ai murit, dar viaţa ta nu se poate derula totuşi doar bârfind şi privind viaţa altora, nu?

Crezi ca este posibil să renunţi la Facebook sau să tai drastic din timpul pe care îl pierzi ca să devii mai productiv? Lasă părerea mai jos.

2 Comments

  1. Alex

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *