Somnul este foarte important, iar a dormi destul este esenţial pentru a fi sănătos. Dacă dormi destul n-ar trebui să ai probleme cu trezitul dimineaţa. Însă dacă ai probleme cu sculatul din pat de dimineaţă, te poţi înviora în mai multe feluri fără a consuma vreo ceaşcă de cafea.

Băutul de cafea poate fi un ritual confortabil pentru trezitul de dimineaţă, însă multe persoane pot avea probleme de sănătate de la ea sau pur şi simplu devin dependenţi, iar efectul de revigorare se diminuează.

Iată câteva alternative interesante pe care le poţi practica în loc de a bea cafea!

1. Ascultă muzică

Am descoperit că, uneori, fiind preocupat să mă pregătesc să plec la facultate nu am timp să-mi mai fac cafea. Mai mult, nici nu mai pot spune că o pot savura sau că mă trezeşte, deoarece nu am timp să o savurez. Aşa că am înlocuit-o cu muzica. Primul lucru pe care îl fac când ies din casă este să ascult muzică la căşti sau la un post de radio, descoperind că mă trezeşte mult mai repede decât o cafea.

2. Bea apă

Consumă un pahar sau două de apă rece sau la temperatura camerei la prima oră când te-ai trezit. Pe lângă faptul că te răcoreşte, conform cărţii lui Susan Kleiner – Dieta starii de bine – se pare că dimineaţa ne trezim deshidrataţi. Toate procesele noastre de gândire şi metabolice depind de câtă apă bem, aşa că hidratează-te de dimineaţă şi te vei trezi mai repede.

3. Spală-te pe faţă

Du-te la baie şi spală-te pe faţă cu apă rece pe faţă. Poţi folosi un săpun parfumat sau ulei de mentă ori lavandă. Menta şi lavanda îţi trezesc simţurile, pe când apa rece îţi creşte capacitatea pulmonară de a respira, fiind, astfel, pregătit să înfrunţi ziua.

4. Ieşi afară din casă

Poate părea puţin nepractic, dar este o metodă de înviorare foarte eficientă. Contactul direct cu aerul rece şi proaspăt al dimineţii te poate trezi foarte rapid. Mai mult decât atât, îţi pune sângele în mişcare şi te pregăteşte pentru o zi plină de realizări.

5. Mănâncă

Micul dejun este foarte important pentru a începe o zi cu energie. Mănâncă nişte ouă cu bacon, musli sau fulgi de ovăz. Corpul tău va avea destulă energie pentru a fi receptiv dimineaţa. Studiile arată că micul dejun ajută copiii să se concentreze şi să memoreze mai mult faţă de cei care sar peste micul dejun. Mănâncă dimineaţa şi vei fi pregătit să înfrunţi ce-ţi pregăteşte ziua.

6. Activează-ţi gândirea

Fă activităţile solicitante pentru creier dimineaţa. Păstrează verificatul corespondenţei (sau email-uri) pentru când iei o pauză.

Dacă începi dimineaţa cu activităţi ce-ţi solicită creierul, eşti pregătit pentru întreaga zi. Activităţile creative precum scrisul, desenatul, programarea sau design-ul sunt mai potrivite pentru stimularea creierului şi gândirii decât activităţi mai pasive precum cititul.

7. Bea un suc natural

Un suc natural îti dă un impuls puternic să începi ziua. Este o metodă sănătoasă pentru a savura o ceva gustos, fiind plin de vitamine şi minerale.

8. Ulei de cocos

Ia o linguriţă de ulei de cocos şi nu înghiţi. Ţine uleiul de cocos în gură până se dizolvă. Cei care practică un astfel de obicei afirmă că are mai multe beneficii, precum faptul că te scapă de durerile de cap, migrene, astm, acnee, sau chiar că albeşte dinţii.

De asemenea, persoanele care practică acest obicei dorm mai bine şi au mai multă energie.


2 comentarii

zoltybogata · februarie 16, 2015 la 9:49 pm

Sau mâncă o lingură de miere. Multă sănătate

Emil rentacarincluj.ro · martie 16, 2015 la 12:08 pm

De obicei eu ma sapl cu apa aproape rece si merg un pic afara pe terasa si beau cam o jumatate de litru de apa.Dimineata niciodata nu am chef de muzica…

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *