Recoltarea celulelor stem: Cat de importanta este procedura?

Exista atat de multe lucruri de luat in calcul atunci cand aveti un copil. Unul dintre ele este sangele din cordonul ombilical al bebelusului (care leaga copilul de mama in timpul sarcinii). Inainte, cordonul era aruncat la nastere, dar acum, multi parinti pastreaza sangele pentru sanatatea viitoare a copilului lor. Ar trebui sa faci recoltarea celulelor stem? Iata cateva motive pentru care ar trebui sa apelezi la recoltarea celulelor stem ale celui mic.

Pentru ce se poate folosi?

Sangele din cordonul ombilical este plin cu celule stem. Acestea pot trata cancerul, bolile de sange precum anemia si unele tulburari ale sistemului imunitar, care perturbe capacitatea corpului de a se apara.

Tesutul este usor de colectat si are de 10 ori mai multe celule stem decat cele colectate din maduva osoasa.

Celulele stem din sangele din cordonul ombilical rareori poarta boli infectioase si sunt pe jumatate susceptibile de a fi respinse ca celule stem adulte.

Cum primesti celulele stem sau sangele recoltat?

Daca doriti sangele depozitat, dupa nastere, medicul face o procedura simpla de taiere a cordonului ombilical in doua locuri, la o distanta de aproximativ 10 centimetri. Apoi, se introduce un ac si colecteaza cel putin 40 mililitri de sange din cordon. Sangele este sigilat intr-o punga si trimis la o banca de celule stem sau de sange pentru testare si depozitare. Procesul dureaza doar cateva minute si este nedureros pentru mama si copil.

Banca de sange din cordonul ombilical poate, de asemenea, sa transmita tuburi, astfel incat sangele mamei sa poata fi luat si el. In acest caz, kitul bancar va avea instructiuni impreuna cu tuburile de colectare a sangelui.

Unde este stocat tesutul din cordonul ombilical?

Exista trei optiuni valabile pe care trebuie sa le iei in calcul si anume:

  • Bancile publice de celule stem nu percep nimic pentru stocare. Orice donatie facuta este disponibila pentru oricine are nevoie de ea. De asemenea, banca poate utiliza sangele din cordonul ombilical donat pentru cercetare.
  • Bancile private (comerciale) vor depozita sangele donat numai pentru donator si membrii familiei. Bancile de celule stem percep o taxa pentru procesare si o taxa anuala pentru depozitare. Insa, merita. O astfel de rezerva de sange este de nepretuit.
  • Bancile cu donatii directe reprezinta o combinatie intre bancile publice si cele private. Ei stocheaza sangele din cordonul ombilical pentru uz public Dar accepta si donatiile rezervate familiilor. Nu se percepe nici o taxa sau abonament.

Ar trebui sa pastrezi sangele intr-o banca de celule stem?

Bancile care pastreaza sangele si tesutul din cordonul ombilical factureaza adesea serviciile lor ca „asigurare biologica” impotriva bolilor viitoare. Practic, criogenarea celulelor stem din acest sange va va ajuta copilul sau rudele apropiate pe viitor, daca est enevoie.

Sangele stocat nu poate fi folosit intotdeauna, chiar daca persoana dezvolta o boala mai tarziu, deoarece, daca boala a fost cauzata de o mutatie genetica, ar fi si in celulele stem. Cercetarile curente spun ca sangele stocat poate fi util doar pentru 15 ani.

Congresul american de obstetricieni si ginecologi si Academia Americana de Pediatrie nu recomanda depozitarea de rutina a sangelui din cordonul ombilical. Grupurile spun ca bancile private ar trebui sa fie utilizate numai atunci cand exista un frate cu o afectiune care ar putea beneficia de celulele stem. Familiile sunt incurajate sa doneze celule stem unei banci publice pentru ai ajuta pe altii.

Daca decideti sa recoltati sangele din cordonul ombilical al bebelusului, trebuie sa tineti cont si de celalalt lucru: cel mai bine este sa nu faceti o decizie de ultim moment. Ar trebui sa va coordonati cu banca inainte de a se naste copilul dvs., astfel incat nimic nu este lasat la intamplare.

Cum functioneaza celulele stem ale nou-nascutilor?

Celulele stem sunt uimitor de puternice. Ele au capacitatea de a se imparti si de a se reinnoi si sunt capabile sa se transforme in anumite tipuri de celule specializate – cum ar fi sangele sau nervul. La urma urmei, acestea sunt celulele responsabile de dezvoltarea organelor, tesuturilor si sistemului imunitar al bebelusului.

Cordonul ombilical: ingrijirea vietii in timpul si dupa sarcina

De-a lungul sarcinii, cordonul ombilical hraneste copilul. El transporta celulele bogate in oxigen si substantele nutritive de la placenta la copilul dvs. si apoi le permite copilului sa pompeze sangele deoxigenat si nutritiv inapoi in placenta. Acest schimb constant este protejat de un tip special de tesut care actioneaza ca o perna, impiedicand rasucirea si compresia pentru a se asigura ca fluxul sanguin din cordonul ombilical ramane constant si constant.

Cordonul ombilical este o sursa bogata de doua tipuri principale de celule stem: celule stem din sangele din cordonul ombilical si celule stem stem tisulare. Prin stiinta sangelui din cordonul ombilical si a tesuturilor din cordonul ombilical, aceste celule stem pot contribui la ingrijirea vietii, mult timp dupa nasterea bebelusului.

Ce este posibil cu celulele din cordonul ombilical al bebelusului?

Potentialul terapeutic al celulelor stem din cordonul ombilical este vast. Sangele din cordonul ombilical este deja utilizat in tratamentul a aproape 80 de boli care pun viata in pericol2, iar cercetatorii continua sa-si exploreze potentialul. Duke University Medical Center foloseste in prezent celule stem din cordonul ombilical intr-un studiu clinic de faza II pentru a vedea daca beneficiaza de copiii cu autism. Numarul studiilor clinice care utilizeaza celulele stem din cordonul ombilical la pacientii umani a crescut la aproximativ 150 de la primul studiu clinic din 2007. Celule stem stem de cord sunt, de asemenea, studiate pentru utilizarea potentiala la copiii cu Autism – un studiu clinic de faza I este in curs de desfasurare .

De ce ar trebui parintii sa pastreze celulele stem

Sangele ramas in cordonul ombilical si placenta dupa nasterea unui copil are celule speciale in el care pot trata si chiar vindeca unele boli grave. Sangele poate fi colectat si stocat – ceea ce numeroase companii private de servicii bancare din cordonul ombilical incurajeaza parintii sa faca in cazul in care copilul lor (sau altcineva din familie) dezvolta una dintre aceste boli in viitor.

Academia Americana de Pediatrie doreste ca parintii sa colecteze acest sange din cordonul ombilical. Dar, in loc sa-l pastreze pentru ei insisi, ei ar dori ca ei sa-i dea o banca publica de sange din cordonul ombilical.

Sangele de sange contine celule numite celule stem hematopoietice. Aceste celule se pot transforma in orice fel de celule sanguine si pot fi utilizate pentru transplanturi care pot vindeca boli cum ar fi tulburari de sange, deficiente imune, boli metabolice si unele tipuri de cancer. Cercetarea dezvaluie tot mai multe modalitati prin care poate salva vieti. Este pretios – aproape magic – si merita absolut pastrat. Acest lucru este absolut sigur pentru copil si nu afecteaza munca sau livrarea.

Bolile pe care le trateaza sangele din cordonul ombilical nu sunt foarte frecvente, astfel incat sansele unui anumit copil de a le dezvolta sunt scazute – dar in lume ele afecteaza milioane de copii. De aceea bancile de sange publice sunt folosite de 30 de ori mai des decat cele private. Daca o familie are o problema genetica cunoscuta care ii pune in pericol dezvoltarea unei boli care ar putea fi tratata cu sange din cordonul ombilical, atunci este logic sa o pastrati pentru uz familial. Dar daca nu este cazul, este mai logic sa o dati, deoarece este mult mai probabil sa fie nevoie de o alta familie decat de familia bebelusului.

Acordarea unei banci publice de sange este gratuita, dar bancarea prin intermediul unei banci private poate fi costisitoare. Insa cand vine vorba de sanatate, pretul nu conteaa. Sunt multi bani, ceea ce inseamna ca majoritatea familiilor care au nevoie de sange din cordonul ombilical nu au o oferta personala pentru ei.

Abia recent am realizat cat de pretios este sangele din cordonul ombilical; inainte de asta am aruncat-o. Inca mai aruncam cu desavirsire. Exista o serie de planificari avansate care implica colectarea acesteia, motiv pentru care trebuie sa luam cuvantul tuturor celor care sunt sau ar putea fi parinti in asteptare sau oricui ar putea cunoaste un parinte in asteptare si le poate spune despre donarea de sange din cordonul ombilical.

Cand dati sange din cordonul ombilical, faceti ceva ce este putin probabil sa aveti nevoie si care poate vindeca o boala si poate salva o viata. E uimitor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *