Semne că eşti mai matur decât vârsta ta

Vine un moment în viaţa fiecărei persoane când trebuie să crească. Maturitatea nu vine odată cu vârsta, ci cu experienţele pe care le dobândeşti. Iată câteva semne care demostrează că eşti mai matur decât vârsta ta.

1. Drama din viaţa ta se găseşte la televizor sau la teatru

Viaţa din seriale şi filme este interesantă, dar ce se întâmplă în viaţa reală este complet diferit. Sunt încă mulţi care oftează după viata din filme şi seriale, se plâng de faptul că nu găsesc sensul vieţii sau ca nu au succes şi că au parte de momente grele şi nefericire. Sunt o mulţime de oameni, toxici, dramatici şi negativişti în lume. În final ţi-ai dat seama că nu ai timp de ei şi i-ai scos din viaţa ta. Este un semn important că faci diferenţa între viaţa ta şi ficţiune. Eşti o persoană matură deoarece ai înţeles că viaţa este mai mult decât mistere şi o serie de lucruri triste, viaţa trebuie trăită şi norocul ţi-l mai faci dacă eşti pregătit să o înfrunţi. Singura dramă din viaţa ta o priveşti acum la TV în timp ce îţi calci singur hainele. Acesta este printre primele semne că eşti o persoană matură, mai matur decât vârsta ta.

2. Eşti de acord cu schimbările

Ai descoperit că nimic nu este bătut în cuie şi te-ai obişnuit cu acest lucru. Atât timp cât nu vorbim de schimbări de ultim moment la nuntat ta, mici modificări ici colo nu are cum să te deranjeze. Nu trebuie să o iei razna că s-au schimbat lucruri în viaţa ta. Important este să te adaptezi la schimbări, să găseşti soluţii pentru momentele care te iau pe neaşteptate. Asta face o persoană matură.

Cu toţii ne-am schimbat ideile de când eram copii despre ceea ce vrem să fim, ceea ce vrem să facem, cum vrem să arătăm sau unde vrem să trăim. Aceste schimbări sunt inevitabile, evident, pe moment ce trăieşti descoperi lucruri noi, oportunităţi, progresezi. Viaţa nu este despre ceea ce descoperi la tine ci este despre cum te creionezi.

3. Ţi-ai dat seama că „a trăi fericit până la adânci bătrâneţi” înseamnă muncă grea

Până acum ţi-ai dat seama că viaţa ta nu se va termina cu fericit până la adânci bătrâneţi. În viaţa aceasta modernă este din ce în ce mai greu să ai o relaţie, iar sa o ai relaţie de lungă durată este chiar din ce în ce mai dificil. Dragostea nu are melodii frumoase cu happy end pe fundal şi nu este uşor să te îndrăgosteşti sau se îndrăgostească cineva de tine.

Ţi-ai dat seama că pe lumea aceasta găseşti o gamă largă de oameni falşi, fără onoare şi nesimţiţi. La fiecare sfârşit de relaţie înţelegi că nu este un capat de drum fară speranţă. O persoană matură ştie că din fiecare pas greşit ai ce învăţa ca sa funcţioneze data viitoare. Un semn important că eşti o persoană matură este faptul că eşti pregătit să înfrunţi muncă grea deoarece nu mai crezi în basme cu Făt Frumos şi prinţese ca Ileana Cosânzeana.

4. Înţelegi că nu totul se învârte în jurul tău

Nu poţi controla ce se întâmplă în jurul tău. Dacă când erai mai mic credeai ca lumea e a ta şi totul se învârte în jurul tău, acum ai realizat că nu este aşa. Fiecare om de pe Pământ are propria viaţă şi îşi vede de treaba lui. Lumea nu se va opri când vei avea tu probleme şi n-o să se oprească în momentele tale de fericire, ci va merge mai departe.

Un om matur înţelege că poate influenţa lumea, la fel cum poate orice altă persoana de pe Pământ. Acest lucru te ajută să fii sau să revii cu picioarele pe pământ dacă cumva ai crezut că ceea ce faci tu poate schimba lumea peste noapte. Când ai probleme sau lucruri de rezolvat, ştii foarte bine că este greu să primeşti ajutor. Fiecare are treaba lui. Bineînţeles, există familia şi prietenii apropiaţi care ne pot ajuta, dar eşti mai atent când soliciţi favoruri în zilele acestea.

5. Părinţii nu te pun să-ţi ceri scuze, îţi cer scuze pentru că asta simţi

În acest moment probabil ai făcut mai multe greşeli în viaţă, dar una este să recunoşti că ai greşit şi să-ţi ceri scuze pentru că asta simţi tu că trebuie să faci.

Faptul că îţi dai seama de propriile greşeli şi îţi cer iertare pentru ele înseamnă că eşti un om matur. În viaţă nu e important să fii orgolios, mai ales când lucrezi în echipa. Dacă îţi recunoşti greşeala creşte productivitatea ta, dar şi a celorlalţi colegi din echipă. Iată un semn de maturitate.

6. Te concentrezi pe aspectele pozitive ale vieţii din proprie iniţiativă

Când păteşti ceva rău în viaţă, priveşti partea bună a lucrurilor. Faptul că te concentrezi pe greşelile din trecut sau că eşti o persoană pesimistă nu te ajută cu nimic in viaţă. Ca o persoană matură ai înţeles că lucrurile îngrozitoare ce se întâmplă în viaţa ta sunt oportunităţi de a învăţa lucruri noi,

Alegi să fii optimist pentru că aşa este normal şi productiv, nu pentru că ai citit undeva că e bine să vezi partea plină a paharului, deoarece ştii cât de inutil este să stai cu gândul la trecut. Trecutul nu poate fi schimbat, dar viitorul poate fi pregătit.

7. Ai înţeles că familia este mai importantă decât prietenii

Înainte, credeai că prietenii sunt cel mai important lucru în viaţă, iar familia era pe plan secund. Făceai aproape orice să nu stai lângă mama ta, lângă tatăl tău şi să petreci ore în şir cu prietenii. După ce anii s-au aşternut, ai înţeles un lucru important ca orice persoană matură – familia este stâlpul moralului tău, familia nu te va părăsi. Ai înţeles într-un final că familia este un refugiu de fiecare dată când ai probleme, de aceea din lista de prieteni, ţi-ai cernut câţiva care alcătuiesc un cerc restrâns. În weekend, preferi adesea să petreci timp cu mama şi tatăl tău, decât să-l petreci prin oraş.

8. Ai învăţat să controlezi ce-ţi iese pe gură

Toată lumea îţi spune să zici ce îţi trece prin cap, dar ai învăţat că acest lucru nu este chiar valabil. Nu tot ce gândeşti trebuie să iasă nefiltrat pe gură, ci să procesezi şi să spui lucrurile cât mai cizelat ceea ce vrei să transmiţi.

Lumea se supără uşor şi îţi poate afecta viaţa. În plus, mulţi ştiu cum sunt şi nu se vor schimba că le spui tu cum să fie. Aşa că ştii că e bine să fii eufemistic când te exprimi. Un om matur este atent la ceea ce spune şi nu doar pentru a nu face pe alţii să sufere.

9. Nu ai nicio problemă că stai singur

A fi singur este un mod relaxant de a-ţi petrece timpul şi chiar terapeutic. Nu eşti trist că ai perioade de singurătate, consideri că acest lucru este benefic. Te bucuri de clipele pe care le petreci cu tine. Nu înseamnă că urăşti oameni sau compania altor persoane, ci pur şi simplu că n-ai nevoie să fii cu cineva ca să fii fericit. O persoană matură îşi petrece cu atenţie timpul pe care îl are.

10. Împărtăşeşti altora din sfaturile mamei sau tatălui tău

Cu toţii ne enervam când ne ţinea mama sau tata morala, dădeam ochii peste cap, oricum nu ne convenea deloc. Acum, te afli în impostaza de a explica altora lucruri, de a face morala cuiva pentru faptul că a scăpat ceaşca de cafea sau să dai sfaturi de viaţă. Simţi, chiar dacă ţi-e greu să recunoşti, că avea dreptate şi că mama ta îţi voia binele ca orice om matur. Într-un final, ai ajuns la vorbele mamei tale. Sau la vorbele tatălui tău.

11. Cariera este importantă pentru tine, chiar dacă e temporar

Un alt semn că eşti mai matur decât vârsta pe care o ai este faptul că eşti o persoană responsabilă şi îţi iei locul de muncă în serios. Nu contează dacă e ceva la care lucrezi de o viaţă întreagă sau te-ai angajat la McDonalds doar ca să ai bani de chirie, eşti responsabil şi angajat în ceea ce faci. Un om matur se angajează pentru că a realizat că este nevoie să-şi clădească propria viaţă. Fiecare şef este o voce, o recomandare pe CV-ul tău atunci când vine vorba de progresul carierei tale, aşa că mereu îţi faci timp pentru a face lucrurile bine.

12. Aştepţi tot ce are viaţa mai bun de oferit, deoarece ai muncit din greu ca să obţii

Te aştepţi să obţii 100% satisfacţie, deoarece ai depus 110% efort. Ai învăţat de mult lecţia că viaţa nu îţi nimic fără să munceşti din greu ca să obţii. Faci eforturi mari ca să ai ceea ce îţi doreşti mai repede, şi ca orice om matur eşti responsabil de viaţa ta. Realizând că norocul ţi-l faci singur, vei face multe lucruri în carieră şi dragoste.

13. Îţi pregăteşti atent programul

Nu poţi lucra până când mori şi nici până cazi lat. De aceea, îţi planifici timp pentru alte activităţi care îţi plac: ieşi la un fotbal în cartier, te uiţi la emisiunea ta preferată, să te odihneşti sau să te relaxezi. Nu înseamnă că eşti leneş, orice om matur ştie că ai nevoie de timp pentru a te „reseta” ca să fii mai productiv.

14. Nu trebuie să te îmbeţi în weekend ca să te distrezi

Sâmbăta şi duminica nu sunt umplute de aventuri, pahare şi băutură stropită prin cluburi. Simţi că nu mai ai nevoie de o cameră plină de oameni transpiraţi, care dansează, fumează, beau mult alcool şi ţipă pe nişte melodii cu bas puternic. Eşti fericit ca orice om matur să bei un pahar de vin cu nişte prieteni buni sau câteva beri într-un pub old school. Nu contează dacă refuzi pentru a bea un vin, o bere sau dacă stai acasă să vezi un film, dacă ţi-ai găsit alt obicei pentru a face ceva distractiv.

15. Sunt multe lucruri care te fac să zâmbeşti, dar ele nu definesc fericirea

Chiar dacă dai bani pe tot felul de lucruri care te fac să zâmbeşti sau să fii fericit, ştii că sursa ta de fericire este micile momente alături de cei dragi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *