Când erai mic aveai vise să devii astronaut, cântăreţ sau inginer? Dacă da, cum îţi mai merge? Îmi doresc să fie totul în regulă şi să-ţi trăieşti visul. Dar pentru cei care s-au blocat pe drum, iată 13 semne care ar putea să-ţi arate că-ţi pierzi timpul şi îţi iroseşti viaţa… dar nu vrei să recunoşti:

1. Petreci prea mult timp cu lucruri pe care n-ar trebui să le faci.

Jocuri pe calculator, reality-show-uri, stai prea mult pe net, mănânci prea mult, bei prea mult şi lista poate continua. Uită-te serios şi cu atenţie la viaţa ta. Unde îţi petreci majoritatea timpului? Te ajută acest lucru? Ai o viaţă mai bună? Se aşază o fundaţie strălucită a viitorului tău? Dacă răspunsurile nu îţi convin, s-ar putea să fie nevoie să-ţi reevaluezi obieceiurile zilnice, acitivăţile şi întreaga ta rutină şi să vii cu modificări semnificative.

2. Te plângi tot timpul.

Ştiu o grămadă de oameni copleşiţi de viaţa şi problemele lor şi nu încetează să spună tuturor prin ce greutăţi trec. Eşti o astfel de persoană? Te plângi de locul de munca, de şeful tău, de salariu? Dacă eşti o astfel de persoană, „radiezi” de energie negativă. Faptul că nu-ţi plac anumite lucruri şi te plângi de ele nu schimbă cu nimic situaţia. Te blochezi în lucrurile neplăcute. Aşa că uită-te în jur, apreciează lucrurile bune pe care viaţa ţi le oferă. Încearcă să fii fericit.

3. Nu înveţi lucruri noi.

Când ai citit o carte ultima dată? Când ai făcut un curs din proprie iniţiativă din care să înveţi să faci ceva util? Problema este ca trebuie să fii o persoană activă la capitolul învăţare. Educaţia nu începe şi se opreşte cândva, la un moment dat. Toată viaţa trebuie să înveţi, deoarece lumea se schimbă, nu te aşteaptă pe tine sau nu se opreşte pentru că tu ai terminat liceul sau facultatea, iar tot ce ai învăţat tu rămâne la fel veşnic.

În ziua de azi, există numeroase oportunităţi pe care le poţi lua în calcul când vine vorba de procesul de învăţare. Există numeroase site-uri care oferă cursuri gratuit, cărţi online şi numeroase enciclopedii şi documentare pe care le poţi studia în timp real.

4. Ai o părere proastă despre tine.

Vorbitul despre sine poate schimba viaţa în bine sau în rău. Dacă îţi spui mereu că nu eşti destul de deştept să fii promovat, să ţi se mărească salariul sau ca nu eşti în stare să începi propria afacere, ai dreptate, aceste lucruri nu se vor întâmpla. Dacă îţi spui acum că eşti prea obosit sau că n-ai cum să-ţi schimbi viaţa, atunci ai dreptate. Nu poţi schimba nimic când nu vrei să schimbi, evident. Orice îţi spui şi crezi despre tine se întâmplă întocmai. Aşa că fii atent la ce crezi despre tine, deoarece vei păţi în viaţa exact ce se potriveşte cu gândurile tale.

5. Te simţi neinspirat.

Ai o pasiune sau vreun hobby? Cunosc o grămadă de oameni care nu fac nimic în timpul liber, pentru că n-au nicio pasiune sau hobby. Dar acest lucru nu are cum să se întâmple în viaţa ta. Trebuie să existe ceva pe lumea aceasta care să-ţi placă să faci. Dacă nu ştii, nu înseamnă ca nu ai. Aşa că auto-explorează-te şi află ce pasiuni ai şi rezervă timp pentru ele. Te vor ajuta foarte mult să fii motivat şi inspirat.

6. Nu-ţi planifici viitorul.

În timp ce este mereu important să trăieşti momentul, câteodată e bine să priveşti în viitor să vezi unde ţi-ai dori să ajungi. Dacă nu ai un obiectiv pe termen lung sau un plan, atunci eşti ca un vapor care se lasă dus de valuri unde or vrea acestea. Nu-ţi poţi permite ca viitorul tău să fie decis de factori externi. Trebuie să te gândeşti serios ce vrei să faci cu viaţa ta şi să faci un plan, pas cu pas, în legătură cu viitorul tău. Asemenea unui GPS, trebuie să-ţi setezi destinaţia. Când ai un obiectiv sau mai multe, vei fi motivat să continui să munceşti şi să faci sacrificii pentru visul tău.

7. Pierzi prea mult timp cu oameni care nu te ajută să te dezvolţi.

E uşor să stai cu oamenii la suc, la cafea, la bere. Poţi găsi mereu pe cineva cu care să ieşi în club sau la o petrecere, dar pe cineva care să te ajute cu un curs pe care vrei să-l faci sau cu o problemă pe care o ai şi trebuie să-i găseşti o rezolvare?

Ai nevoie de oameni în jurul tău care să te ajute să te dezvolţi, altfel, oricine îţi poate lua energia cu diverse activităţi. Poţi să pierzi timpul cât vrei, dar important ar fi să-l câştigi: oamenii din jurul tău trebuie să-ţi ofere calm, relaxare şi să te ajute să te dezvolţi.

8. Eşti dependent de propriul telefon.

Sigur, telefoanele inteligente sunt cea mai nouă inovaţie care există în acest moment în materie de tehnologie şi accesorii. Pe cât de distractiv este să te joci pe telefon, pe atât de multă pierdere de timp este. Ba mai mult, gândeşte-te cât afecteaza relaţiile. În loc să iei cina cu familia şi să vorbeşti cu cei dragi, pierzi timpul dând mesaje sau căutând lucruri pe internet. Acest lucru te afectează pe termen lung, ca orice lucru care creează dependenţă. Nu te lăsa condus de lumea virtuală şi de telefon, ci condu-le tu pe ele. Pe cei dragi n-o să-i ai tot timpul aproape, telefonul îl poţi avea oricând.

9. Consumi bani pe lucruri nefolositoare.

Este o diferenţă între a avea nevoie şi a dori. Sunt sigur că toţi ştim acest lucru. Însă în ziua de azi, sunt orbiţi de lucruri care mai de care. Sunt oameni care n-au bani să-şi plătească ipoteca la casă, dar au cele mai în trend gadgeturi: telefoane, tablete sau laptopuri de ultimă generaţie.

La ce ajută dacă n-ai nevoie de ele? Mâncare, apă, adăpost şi iubire sunt lucruri de care ai nevoie. Toate celelalte sunt bonusuri după ce ţi le asiguri pe acestea. Uită-te atent pe ce dai banii. Poate banii ar putea fi investiţi viitorul tău.

10. Nu dormi destul.

Nu sunt doctor, dar am citit destul de mult ca să ştiu că somnul este vital pentru o viaţă sănătoasă şi productivă. Dacă nu ai timp să dormi sau ai obiceiuri proaste care te ţin treaz până dimineaţa, ar trebui să reevaluezi obiceiurile. Vezi avantajele unei persoane care se trezeşte dimineaţa.

11. Nu ai grijă de corpul tău.

Nu doar somnul este esenţial sănătăţii tale, ci şi mâncare şi exerciţiile fizice. Ştiu că nu-ţi spun lucruri noi, dar este important să ţi se aducă aminte. E bine să ai o dietă alimentară echilibrată şi sănătoasă. De asemenea, este foarte important să faci exerciţii care te ajută să te menţii în formă. Felul în care arăţi te ajută în ansamblu la moral şi motivaţie.

12. Nu-ţi părăseşti zona de confort.

Ştiu ca e simplu să trăieşti într-o zonă de confort. E uşor să faci lucrurile care îţi plac, dar ca să te schimbi, ca să simţi că trăieşti e nevoie să îţi asumi riscuri şi să fii altfel. Zona de confort nu-ţi aduce ceva nou. Dacă rămai blocat acolo, e greu să mai ieşi. Viaţa se poate schimba în bine dacă faci lucruri noi, dacă înveţi să faci lucruri pe care în mod obişnuit nu le-ai face.

13. Viaţa pe care o ai nu-ţi place.

Felul în care poţi măsura succesul este nivelul de fericire al unei persoane. Eşti fericit? Dacă nu, schimbă-te! Găseşte lucrul sau lucrurile care nu-ţi plac şi schimbă-le. Scapă de obiceiurile care te trag în jos. Viaţa e un lucru frumos, dacă nu te bucuri de ea, degeaba stai trist într-un colţ. Doar tu îţi poţi schimba direcţia ca să fii fericit.

Dacă te regăseşti într-unul din punctele de mai sus, nu trebuie să te sperii. Poţi face schimbă. Prima schimbare este să scapi de ideea că nu poţi. De multe ori, cel mai mare obstacol pe care îl ai de înfruntat eşti chiar tu. Aşa că începe cu asta, schimbă modul tău de gândire – apoi schimbă-ţi viaţa.


1 comentariu

Diana Pogor · mai 6, 2017 la 12:56 am

Vai, cred că mă carcarterizează punctul 8…urgent trebuie de corectat stuaiția.

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *