8 Sfaturi care te Ajută Să Citeşti Mai Repede

Probabil nu-ţi aminteşti cum ai învăţat să citeşti când erai copil. Dar modul în care am învăţat să citim când eram mai mici are o relevanţă foarte mică pentru modul în care ar trebui să citim ca adult. Pe vremea când eram student la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitaţii din Bucureşti aveam 2 cursuri şi seminarii de literatura distincte (pentru cele 2 limbi studiate) şi aproximativ 2-3 cărţi de citit la fiecare curs sau seminar pe saptămână. După cum vă daţi nu doar la cursurile de literatura aveai de citit, ci la majoritatea cursurilor aveai o bibliografie pe care trebuia sa vezi macar odata. Atunci m-am apucat sa caut pe internet tot felul de sfaturi/cursuri legate de invatare si citire rapida. Ca adulti ne vom regasi in situatia aceasta de a fi fortati de a schimba metoda de invatare si citire a unui text. În timp ce metoda lenta ar putea functiona pentru copii si tineri, ca adulţi vor exista momente când vom fi nevoiţi, din cauza programului şi timpului, să procesăm mai multe informaţii într-un timp mai scurt şi deci avem nevoie de o nouă metodă de citire. A învăţa să citeşti rapid este una dintre cele mai bune abilităţi pe care le poţi dezvolta ca adult, salvând timp pentru studiu, cercetare, sau să parcuri mail-ul. Citeşte mai departe câteva sfaturi pentru a citi mai repede cărţi, documente, etc.

citire-rapida-citit-viteza

1. Învaţă Să Scanezi Textul

Cea mai importantă abilitate pe care trebuie să o dezvolţi dacă vrei să citeşti rapid este scanarea textului. Când spun scanare mă refer la procesul de a privi textul în ansamblu, nu de a citi propoziţie cu propoziţie, sau cuvânt cu cuvânt. Multora li se pare dificil să scaneze deoarece se simt contraproductivi. La urma urmei, când eram mici am fost învăţaţi să citim altfel, acordând atenţie la fiecare cuvânt într-o propoziţie. Cu toate acestea, o mare parte din metoda veche nu este necesară pentru noi ca adulţi, deoarece studiile demostrează lucruri importante despre mintea noastră precum abilitatea de a umple golurile de informaţie pe parcurs.

Spre exemplu, să ne uităm la următorul fragment de text:

Germania tratează în mod egal toate ţările partenere din Uniunea Europeană, i-a transmis cancelarul german, Angela Merkel, premierului grec Alexis Tsipras, în cursul întrevederii de luni, liderul de la Atena calificând discuţiile drept „pozitive” şi pledând pentru un nou tip de relaţie cu Berlinul.

Prin extragerea şi concentrarea asupra cuvintelor subliniate (bolduite), salvăm foarte mult din procesul de citire a fiecărui cuvânt şi îi permit creierului să umple informaţiile lipsă.

2. Citeşte Doar Prima şi Ultima Propoziţie a Fiecărui Paragraf

Potrivit lui Abby Marks Beale, expertul nr. 1 în citit viteză din America, oamenii care scriu la ziare, reviste, sau publicatii pentru a transmite informaţii urmează o formulă generală. Adică, prima propoziţie dintr-un paragraf exprimă ideea generală a paragrafului, o introduce şi o explică. Prima propoziţie a unui paragraf ne arată direcţia, încotro se îndreaptă paragraful şi care este ideea principala a lui. Pe când ultima propoziţie este o concluzie a paragrafului.

De obicei, paragrafele din publicaţiile ştiinţifice şi din jurnalele academice pot conţine multe informaţii, dar îţi pierzi vremea citind dacă nu eşti familiarizat cu subiectul. Data viitoare când te confrunţi cu un astfel de text ce te poate descuraja în a-l citi, încearcă să citeşti prima şi ultima propoziţie din fiecare paragraf. Sunt şanse să nu pierzi informaţii prea multe.

copil-citind

3. Opreşte Vocea de Citit din Gând

Încă un obicei pe care l-am deprins încă de când eram mici şi învăţam în scoala primară era să citim cuvintele cu voce tare. Iar ca adulţi am rămas cu acest obicei, iar uneori ori citim cu o voce mai puţin puternică, dar deranjantă pentru cei din jur sau citim în gând, obişnuindu-ne să ne ascultăm propria voce din cap în timp ce citim textul. Astfel, acest obicei ne ţine departe de a citi cu viteză un text din cauza faptului că pierdem timp inutil. În loc să citim o singură dată, noi citim practic de două ori, odată cu ochii, odată în gând, cu mintea. Practic, noi putem înţelege un cuvânt mai repede decât să-l spunem (în gând, sau cu voce tare, activitaţi ce te obosesc).

O modalitate de a elimina vocea este de a citi blocuri de cuvinte (la fel cum am arătat la punctul 1), fiind mai greu de citit în gând sintagme decât cuvinte unice, pe care le recunoaştem cu uşurinţă.

Eliminarea vocii din mintea ta va creşte drastic capacitatea de a citi mai repede. Cu toate acestea, metoda poate reduce semnificativ plăcarea de a citi un text bine scris precum un roman bun, poezie sau filozofie, aşa că poţi renunţa la această tehnică când vrei să citeşti o carte bună.

4. Folosiţi un Indicator

citind-cu-creion-indicator

De multe ori când citim, avem tendinţa de a „regresa” (a reciti ultima sau ultimele propoziţii), sau să treci peste şi ajungi să citeşti din greşeală aceleaşi propoziţii sau paragrafe. Acest lucru se întâmplă adesea din cauza faptului că ai o concentrare deficitară, reducând sau pierzând fluxul materialului pe care îl citeşti. Aceasta devine o pierdere de timp, mai ales când informaţiile pe care le reciteşti nu sunt necesare. Dar poţi veni cu o soluţie la această problemă, folosind un pix sau creion ca indicator. Antrenează-ţi ochii să urmeze indicatorul, fiind un ajutor care să te ajute sa eviţi întoarcerile la cuvintele pe care le-aţi citit deja.

5. Nu Încerca să faci alte Lucruri în Timp ce Citeşti

Una dintre cele mai mari probleme a lumii moderne este tentativa de a fi multitasking şi a face mai multe lucruri în acelaşi timp. Acestea sunt cele mai dăunătoare obiceiuri ale lecturii. Nu te uita şi nu lăsa televizorul deschis în timp ce citeşti, nu asculta radio şi nu permite interferenţe mentale ce ar putea să-ţi distragă atenţia în timp ce citeşti. Dacă doreşti să citeşti mai repede, TREBUIE să scapi de ceea ce nu îţi permite să te poţi concentra.

6. Foloseşte-ţi ochii inteligent

Potrivit experţilor de la Mind Tools, cititorii ineficienţi tind să se concentreze pe fiecare cuvânt, în linie de la stânga la dreapta. Acest lucru este ineficient deoarece ochii tăi pot acoperi aproximativ 4 cm dintr-o singură privire, însemnând că poti cuprinde aproape 5 cuvinte deodată. Îţi poţi antrena astfel şi privirea perifică, putând să cuprinzi în viitor mai multe cuvinte. Puteţi realiza acest lucru dacă îţi vei relaxa muşchii faciali atunci când citiţi.

7. Pune-ţi Întrebări Despre Text Înainte de a-l Citi

Această tehnică este utilizată de profesori pentru a îmbunătăți înțelegerea lectură. De asemenea, este o modalitate buna de a te ajuta să citiți mai repede. Dacă ai o idee despre ce informații sunt utile şi pot fi luate de text, fă-ţi un set de întrebări și apoi citeşte repede pentru a găsi răspunsuri. Acest lucru te ajută să economiseşti, cu siguranţă, timpul în loc să citeşti multiple informaţii inutile.

8. Încercaţi Programe de Software pentru Speed Reading

speed-reading-pe-tableta

Multe tehnici de „citire viteză” se pot învăţa. Cu toate acestea, există întotdeauna tentaţia de a te întoarce la vechile obiceiuri. Dacă vrei să te apuci serios de citit rapid, s-ar putea să cauţi software-uri specializate cu care să te antrenezi zilnic. Un exemplu este Spreeder, un soft gratuit care te poate ajuta să-ţi îmbunătăţeşti abilităţile de citire rapidă şi înţelegere a textelor. Foloseşte metode precum cel amintit cu indicator, dar o face electronic, fiind o metodă bună de îmbunătăţire a cititului rapid.

Trăind în epoca informaţiilor şi vitezei, suntem adesea bombardaţi de informaţii pe care pur si simplu nu avem timp să le procesăm, dar dacă practici sfaturile şi trucurile pe care le-ai învăţat din acest articol şi le practici cu regularitate, vei învăţa să citeşti mai repede şi sa cizelezi informaţiile care te fac să-ţi pierzi timpul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *