6 Sfaturi Despre Cum Să ai Grijă de Bani: Cum să economiseşti banii cu cap şi cum să cheltui mai puţin

În ziua de astăzi este foarte important să înţelegi cum să ai grijă de banii pe care îi administrezi într-un mod înţelept. Este uşor să ajungi îngropat în datorii şi pare aproape imposibil să scapi de ele. Urmând cele 6 sfaturi de mai jos, o să fiţi pe calea cea bună din punct de vedere financiar.

1. Fă-ţi un buget şi ţine-te de el

Sfatul acesta îl vei găsi în cărţi, pe bloguri şi, uneori, chiar oamenii mai în vârstă ţi-l vor da. La începutul fiecărei luni notează-ţi cât te costă cheltuielile importante şi prioritare şi pune banii deoparte. Asigură-te că ai scris toate cheltuielile, chiar dacă unele dintre ele pot fi aproximative (factura la curent, întreţinerea, abonamentul la telefon, costurile cu transportul, benzină, autobuz, metrou, etc.). Notând cu grijă fiecare dintre aceste costuri lunare te asiguri că nu vei ajunge să rămâi cu facturi neachitate sau că nu intri în banii din contul de economii.

Un truc care vă asigură faptul că nu veţi avea probleme cu banii este să suprabugetaţi cheltuielile. În acest mod, dacă apar cheltuieli neaşteptate, nu veţi fi luat prin surprindere, având deja bani puşi deoparte pentru zile negre.

2. Deschide un cont de economii

Este foarte important să ai un depozit sau un cont de economii pentru cazul în care intervine o urgenţă financiară. Ar fi bine să ai economii minime în cont aproximativ de valoarea a trei salarii, în cazul în care îţi pierzi locul de muncă, sau dacă trebuie să-ţi iei concediu. E de înţeles că trei salarii nu se strâng cu una cu două, dar ideea este să economiseşti banii şi să tot adaugi câte un pic în cont.

Există mai multe metode prin care poţi să economiseşti, nu trebuie să mergi la bancă tot timpul cu bani pe care să-i depui. Una dintre metode este să apelezi la un serviciu bancar care să reţină automat pentru tine din salariu o sumă de bani lunară sau săptămânală. În felul acesta nu trebuie să-ţi ocupi mintea cu încă o grijă.

3. Fereşte-te de CREDITE

falit-fara-bani

Creditul este, într-adevăr, un instrument de ajutor financiar foarte bun atunci când nu ai bani pentru o maşină sau o casă. Dar poate fi, în acelaşi, timp fatal pentru finanţele tale. Potrivit site-ului Debt.org (debt: datorie), datoria medie a tinerilor cu vârstă între 18-34 de ani variază între 3000 de dolari şi 5200 de dolari.

În lumea de azi, băncile ademenesc tinerii foarte uşor să facă un împrumut pentru un credit, existând proceduri simplificate pentru ei, însă afacerea „ia bani acum, ne plăteşti mai încolo” poate afecta substanţial viaţa unei persoane aflate la început de drum, cu venituri mici sau cu un loc de muncă nu foarte stabil.

Oamenii se bucură extrem de mult când folosesc cardul de credit la cumpărături, iar unii consumă aşa mulţi bani de parcă nu ar trebui niciodată să-i dea înapoi. Realitatea tristă este că nu doar trebuie să-i dea înapoi, ci trebuie să-şi achite împrumutul cu tot cu dobândă. Aşa că dacă foloseşti plata cu creditul, asigură-te că ai suficienţi bani lichizi cât să acoperi datoria!

4. Trăieşte cu ceea ce ai

Încearcă ţii costurile cu întreţinerea lunară a ta şi a familiei sub nivelul banilor pe care îi faci. Suze Orman, un guru financiar, recomandă chiar tăierea cu 10% a tuturor cheltuielilor lunare. Făcând acest lucru, vei avea mai mulţi bani lunar după ce-ţi achiţi toate facturile. Acest lucru înseamnă şi că dacă primeşti o promovare sau o mărire de salariu va trebui să continui să trăieşti ca înainte. Iar aceasta înseamnă că vei economisi şi mai mulţi bani lunar. În acest caz, dacă îţi pierzi locul de muncă sau vor fi tăieri de salariu nu trebuie să-ţi faci griji că nu vei avea bani pentru tine şi familia ta, deoarece costurile cu întreţinerea le ţii constante. Este cel mai bine să joci sigur!

5. Investeşte într-un cont de pensii sau de asigurări

Viaţa nu va fi întotdeauna frumoasă, uşoară sau predictibilă. E bine să ai asigurat viitorul pentru cazuri speciale. Prin urmare, e bine să ai un cont de pensii sau o asigurare de viaţă.

Dacă contul de pensii este clar de ce ai nevoie de el: cândva va trebui să te retragi din câmpul muncii şi vei avea nevoie şi atunci de bani. Cel de asigurări îţi oferă garanţia că dacă ţi se va întâmpla vreun accident, viaţa ta şi a celor apropiaţi să fie în continuare asigurată financiar.

6. Învesteşte într-o asigurare medicală

Asigurarea medicală este foarte importantă pentru tine şi familia ta. După cum ştii anumite servicii medicale nu sunt gratis şi trebuie să te asiguri că dacă păţeşti ceva tu sau cineva din familie să ai întotdeauna nişte bani economisiţi pentru analize de laborator sau intervenţii chirurgicale complexe.

De asemenea, dacă nu eşti asigurat medical (elev, student, angajat, pensionar) orice serviciu medical trebuie plătit!

O asigurare de sănătate în România poate acoperi diverse servicii precum: analize de sânge, consultaţii medicale la clinici private sau de stat, investigaţii paraclinice (ecografii, endoscopii, EKG), operaţii simple şi intervenţii chirurgicale.

Dacă ai grijă să respecţi aceste sfaturi financiare despre cum să-ţi administrezi banii, fii sigur că nu-ţi vor bate la uşă autorităţile să-ţi ceară bani, nu vei avea amenzi usturătoare de plătit şi nu vei sta la mila recuperatorilor din cauza datoriilor.

Dacă ai sfaturi despre cum să-ti administrezi banii eficient sau cum să economiseşti bani, scrie mai jos în rubrica de comentarii.

No Responses

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *