10 SFATURI despre cum SĂ SCRII articole pe BLOGUL tău

Eşti blogger şi vrei sa-ţi îmbunătăţeşti blogul?

Majoritatea bloggerilor înţeleg importanţa conţinutului de calitate (adică articole originale, nu copiate, scrise elegant, nu haotic şi/sau agramat). Când articolele tale sunt de o calitate bună, ai parte de multe recompense. Printre „recompense” este şi faptul că eşti citit de mulţi şi câteodată îţi regăseşti articolele pe Facebook, Twitter sau alte platforme de social media.

Iată câteva sfaturi practice pentru bloggeri.

1. Scrie articole despre ceea ce ştii şi îţi place

Cei mai de succes bloggeri din lume au înţeles că dacă scrii despre ceva util, conţinutul de calitate va atrage mai mulţi cititori. Gândeşte-te să scrii despre subiecte pe care le cunoşti şi care îţi plac. Nişte exemple bune sunt blogurile despre gătit, călătorii, filme, cărţi sau tehnologie.

Indiferent de nişa/categoria pe care o alegi, e bine să ai câteva articole pe săptămână.

2. Crează o listă de idei de articole pentru blogul tau

Ia-ţi câteva ore să notezi cât mai multe idei despre viitoarele postări de pe blogul tău. Acest lucru te va ajuta să te concentrezi pe blog când nu îţi vin idei despre ce să scrii. Această metodă este foarte bună pentru noii bloggeri care se pot decide, astfel, în ce direcţie va merge blogul lor în asamblu.

3. Gândeşte-te despre cum să-ţi generezi conţinut unic

Internetul este uriaş, este aproape imposibil să fii singura persoana care acoperă o gamă de subiecte pe blogul personal. Nu te îngrijora însă de acest fapt, deoarece conţinutul articolelor tale pot fi relevante şi originale, chiar dacă ai mulţi competitori.

Caută blogurile similare şi gândeşte-te cu ce ai putea veni tu nou pe propriul blog.

4. Nu-ţi cizela postările imediat ce le-ai publicat

scrie-pe-blog

Dacă nu te apuci imediat să-ţi share-uieşti articolele pe diverse reţele de socializare, cizelează-ţi şi corectează-ţi postarea la câteva ore după publicare sau chiar după o zi. De cele mai multe ori textul îţi este foarte proaspăt în minte, astfel încât e foarte dificil să găseşti erorile de exprimare sau chiar pe cele de scriere.

Revino mai târziu cu mintea proaspătă ca să vă asiguraţi că articolul tău este bine corectat şi aranjat. Totodată, în acest sens, puteţi cere unui prieten să se uite pe postarea ta şi sa-ţi spună parerea lui.

5. Concentrează-te pe începutul articolului

Gândeşte-te la prima propoziţie să fie una bună – primele paragrafe ale postării tale sunt cele mai importante. Dacă scrii destul de bine şi provocator, cititorii vor rămâne pe articol şi îl vor citi pe tot.

Sunt mai multe moduri prin care poţi să faci acest lucru – puteţi începe cu o întrebare retorică sau le poţi spune cititorilor ceva ce i-ar putea intriga prin a spune ceva neaşteptat.

6. Dezvoltă-ţi o voce proprie în scris

Bloggerii populari au un anumit stil de a scrie, care-i face uşor de recunoscut. Există discurs şi în scris, prin stilul în care redactăm un material: mai scurt, mai lung, consistent cu detalii, cu ton vesel, amuzant, sobru, oficial etc. Acest lucru face ca postările să fie unitare, să fie coerente şi ajută cititorii să se obişnuiască cu un stil de redactare uşor de recunoscut pe blogul tău.

Gândeşte-te care este stilul tau sau care este stilul de redactare pe care vrei să-l abordezi. Vrei să fii vesel, colocvial sau vrei să pară mai serios?

7. Rămâi la subiectul comentat

Pentru a vă asigura că articolul tău rămâne pe aceeaşi linie pe care ţi-ai propus-o, reciteşte fiecare paragraf după ce l-ai terminat. Atenţie să nu faci vreun anacolut, să nu deviezi de la subiect sau linia pe care ţi-ai propus-o, „deschizând paranteze” inutile. Acest lucru te poate ajuta să dezvolţi un mod de redactare profesionist, precum şi să oferi articole mult mai uşor de înţeles pentru cititori.

8. Gândeşte un titlu bun pentru postarea ta

Bloggerii care au bloguri mari şi de succes folosesc titluri interesante şi captivante. Titlul este primul lucru pe care cititorii tăi îl vor vedea şi îl poate determina dacă să citească sau nu citească mai departe articolul. Există o mulţime de metode să găseşti un titlu bun: spre exemplu găseşte un titlu ce poate provoca controverse, ceva amuzant, un titlu care să îndemne la meditaţie sau chiar ai putea lansa o întrebare.

9. Asigură-te că articolele tale nu expiră

Blogurile populare au foarte multe postări generale, care nu expiră sau nu sunt efemere precum ştirile de actualitate. Astfel, articolele tale sunt relevante pentru cititori şi la diferenţă de câţiva ani de când au fost scrise. Postările de acest tip sunt importante pentru bloggeri deoarece ele continuă sa primească like-uri, comentarii sau share-uri fără o intervenţie din partea ta.

Este foarte posibil să creaţi postări atemporale, care nu expiră, deci luaţi în considerare să redactaţi o listă scurtă de subiecte atemporale pentru nişa blogului tău.

10. Concentrează-te pe ceea ce scrii în articol

Mulţi bloggeri se chinuie continuu să vină cu idei noi şi unice pentru postările de pe blog, dar fără un punct de vedere bine conturat, articolele tale devine mai puţin folositoare. Chiar dacă ştii despre ce o să scrii în articolul de pe blogul tău, întrebă-te urmatoarele întrebări ca să găseşti ideea centrală în el:

– Ce încerc să comunic?

– Cum beneficiează cititorii mei?

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *