8 tactici pentru a spune lucruri într-un mod mai inteligent și mai elocvent

Martin Lucther King, Jr. , Socrates, Billy Graham. Ce au toți acești oameni în comun? Sunt toți oratori legendari. Cursul istoriei a fost influențat, de nenumărate ori, de oratori importanți și comunicatori. Istoria reprezintă acțiunile oamenilor, dar este inspirată de comunicatori străluciți care determină acțiunile oamenilor. Cuvintele sunt una dintre cele mai puternice instrumente dacă sunt valorificate bine, și totuși, nu putem comanda un Happy Meal fără să te împiedici de așa-zisele ”instrumente”.

Într-o lume în care este o aglomerare de cuvinte – mai ales cu apariția internetului și social media – cum îți poți face stick-ul? Cum îți poți face cuvintele să treacă prin luptă sau să aibă un impact? Este vorba despre CE spui și CUM spui. Mai jos sunt 8 trucuri simple care sunt ușor de pus în aplicare și care îți pot îmbunătăți abilitatea de a comunica.

Fii bine intenționat.

Comunicarea este o acțiune; necesită efort semnificativ, intenționat. Diferența dintre cei care vorbesc cu un anumit scop și cei care pălăvrăgesc este timpul și efortul investit în pregătirea și abilitățile pe care le au la dispoziție. Resul ponturilor din acest articol sunt anumite abilități pe care să ți le adaugi la repertoriul tău, dar bazele de intenție trebuie să fie acolo pentru ca aceste abilități să aibă efect.

Niciodata să nu pui întrebări.

Când vorbești, fă asta cu autoritate. Să nu pari nesigur sau reținut. Când faci o afirmație, să nu sune ca și cum ai pune o întrebare. Întotdeauna să ai o opinie și să știi când trebuie să o împărtășești. Vorbește cu convingere.

Întotdeauna întreabă.

Oamenii considerați ” cei mai comunicativi” sunt cei care pun multe întrebări celorlalți decât cei care își împărtășesc doar propriile gânduri. Se apropie de fiecare conversație cu scopul de a învăța – despre ceilalți, despre subiecte noi – nu din dorința de a le spune celorlalți ce știi. Ai două urechi și o gură pentru un motiv – să asculți de două ori mai mult decât vorbești.

Nu gandi cu voce tare.

După cum probabil ai auzit, mama ta ți-a zis de un milion de ori că întotdeauna ar trebui să gandești înainte să vorbești. Un mare orator nu vorbește DES; el vorbește BINE. Fă-ți cuvintele să conteze. Alege-le cu înțelepciune. O bună comunicare nu este o reacție, este o acțiune intenționată. Dacă ești rapid în a răspunde, reacționezi și nu îți acorzi timpul necesar pentru o afirmație bine gandită.

Elimină ”ă-urile”.

Comunicarea nu este cel mai natural lucru pentru oameni. La o vârstă fragedă, trebuie să înveți cum să comunici. Când spui „um” sau „uh” sau „cum ar fi” este o expresie verbală pe care o folosești în timp ce creierul tău procesează ce și cum să comunice în continuare. Termină. Câteva secunde de liniște sunt în regulă. Liniștea este , de fapt, un lucru foarte bun. Îți acordă timp să te gândești la ceea ce vrei să spui și cum să o spui bine, și oferă de asemenea asistență personală pentru a diseca ce vrei să spui.

Ai un argou grandios, atunci foloseste jumătate din el.

Cunoaște multe cuvinte ”mari” decât vei folosii vreodată. Acest lucru vă oferă posibilitatea de a avea orice fel de conversație. Poți vorbi cu un profan mediu și elită socială. Având un vocabular extins este una dintre cele mai simple moduri de a suna înteligent și elocvent – sau pretențios și îngâmfat. Trucul este de a ști publicul și să-ți ajustezi vocabularul în consecință.

Fii la înălțime.

Fii atent la limbajul corpului. Doar 10-15% din comunicare este verbală(cuvinte). Restul de 85-90% este nonverbală (limbajul primar al corpului). Cum stai, gesturile mâinilor, expresiile faciale, cât de repede sau de încet vorbești, tonul vocii, când și unde te deplasezi – toate acestea arată în mod semnificativ mai multe publicului decât vorbele tale. Nonverbalitatea poate face unul dintre cele trei lucruri : a spori mesajul verbal, a confirma mesajul verbal, sau să nege mesajul verbal. Cea mai bună postură de a arăta autoritatea și încrederea este în picioare (nu lungit) cu umerii relaxai. Când stai jos , apleacă-te în față pentru a arăta interes și angajament.

Așteaptă-te la critică.

Gloria (și capcana) comunicării este aceea că nu există una, o cale clară de a comunica. Ți se permite libertatea de creație pentru a spune ce dorești, cum vrei să spui. Dar niciodată nu te aștepta ca toată lumea să îți accepte alegerile. Nu toată lumea se va adapta la stilul tău de a comunica, deci să te aștepți și la critici, și să le accepți cu uilință. Ia fiecare critică ca pe un bob de sare – reprezintă o valoare, dar de asemenea vin de la oameni. Oamenii nu sunt perfecți, iar alții nu știu întotdeauna ce e bine – în special în legătură cu comunicarea. Cunoaște-te pe tine însuți și fii încrezător în alegerile tale de comunicare, dar, de asemenea, rămâi în postura care poți să înveți și să te adaptezi.

Sursa: www.lifehack.org/325891/8-tactics-make-what-you-say-sound-smarter-and-more-eloquent

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *