Untul de arahide nu este chiar cel mai popular produs alimentar în România, însă numeroasele beneficii pentru sănătate, dar şi gustul pe care îl are, îl face foarte popular în Occident. Deşi în ţara noastră abia se găseşte pe rafturile din hypermarket-uri, în afară untul de arahide se găseşte şi la borcane de 2kg, fiind un aliment care merge consumat în combinaţie cu multe alte alimente: banane, biscuiţi, dulceaţă, pe sandwich, sau pe clatite.

Astăzi am citit despre câteva dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale untului de arahide.

Spre exemplu, untul de arahide:

1. Este o sursă bogată de proteine

Două linguri de unt de arahide înseamnă 7 grame de proteine! Deoarece are atât de multe proteine, untul de arahide este o gustare foarte săţioasă – mănânci puţin şi te simţi plin pe termen lung. Proteinele sunt folosite de organism pentru a construi sau a repara muşchii, fiind foarte important de asimilat de cei care se antrenează din greu la sală sau fac sport.

Practic, mâncând dimineaţă o felie de pâine cu unt de arahide te poate ţine sătul până la prânz.

2. Este bun pentru inimă

Studiile arată că persoanele care includ untul de arahide în regimul alimentar sunt mai puţin susceptibile a avea o boală de inimă, diabet de tip 2. Poţi să fii sănătos şi fără a consuma nuci, dar studiul de la Harvard arată că inima ta ar avea şanse mai mari să nu fie afectată dacă vei consuma unt de arahide. Dar probabil organismul fi nevoit să găsească alternative la mineralele şi vitaminele pe care le găseşte în arahide în alte alimente.

3. Îţi oferă mai mult potasiu

Majoritatea persoanelor mănâncă alimente sărate. De altfel, chiar dacă nu mănâncă alimente sărate, acestea nu pot fi evitate. Sodiu se găseşte în aproape orice, inclusiv în apă. Dacă mănânci unt de arahide îţi iei o doză bună de potasiu care va contraataca efectele nocive ale sodiului din alimente.

4. Este o sursă de grăsimi sănătoase

Mulţi oameni consideră untul nociv deoarece conţine foarte multe grăsimi saturate. În realitate, grăsimile saturate nu sunt atât de toxice pe cât se crede. Dar untul de arahide conţine mai multe grăsimi nesaturate decât saturate, făcându-l un produs cu „grăsimi sănătoase”. Chiar dacă sună ca un oximoron, acesta este adevărul. Un organism sănătos are nevoie de grăsimi sănătoase pe care le mai găsim şi în avocado, ulei de măsline şi arahide!

5. Este un supliment de energie

Având multe proteine şi grăsimi sănătoase, untul de arahide devine un supliment energetic important. Este încă un motiv pentru a mânca la micul dejun o felie de unt de arahide care să-ţi dea o doză de energie pentru restul zilei.

6. Este bogat în fibre

Din două linguri de unt de arahide nu doar că luăm 7 grame de proteine ci şi 2 grame de fibre, necesare pentru a avea un organism sănătos. Pentru a avea o viaţă sănătoasă este necesar să procesăm o cantitate echitabilă de fibre zilnic!

7. Te ajută dacă vrei să slăbeşti

Deoarece conţine proteine bune şi este bogat în fibre, untul de arahide conferă un avantaj pe care doar puţine alimente îl au: te fac să te simţi plin, chiar dacă mănânci puţin.

Avantajul de a fi săţios îi ajută pe cei care încearcă să slăbească. Dacă renunţi la mâncarea de tip junk food şi te serveşti de fiecare dată când ţi-e foame cu deliciosul unt de arahide, fii sigur că vei slăbi garantat.

8. Este un pachet nutritiv

Dacă „grăsimile sănătoase”, proteinele bune sau fibrele nu te-au convins, află că untul de arahide este un puternic pachet nutrivit. Acesta conţine vitamina E, care este un antioxidant, magneziu, care ajută la sănătatea fizică a muşchilor, oaselor şi sănătatea psihică, dar şi cantităţi mici de zinc şi vitamina B6, importante pentru imunitate.

Dacă nu erai convins să introduci în dieta ta deliciosul unt de arahide, toate aceste avantaje sănătoase pe care le oferă s-ar putea să te facă să te regândeşti şi să-l cauţi pe rafturile magazinelor.


Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *