Câţi dintre noi ne dorim anumite schimbări în viaţa noastră? Câţi dintre noi încearcă mereu să se schimbe, dar când voinţa dispare ne oprim şi noi? Câţi dintre noi tolerează aceleaşi condiţii mulţi ani şi apoi într-o zi, BAM! Ceva se schimbă şi asta facem şi noi deodată.
Într-o zi, în timp ce mă uitam la aumite poze dintr-o vacanţă cu familia mea, am văzut o poză cu mine şi am rămas şocat. Eram gras! Mereu am fost plinuţ, dar cu siguranţă m-am îngrăşat cu 9 kg în ultimele 6 luni de când au fost făcute pozele! Nici măcar nu realizasem cât mă îngrăşasem.
Am avut o revelaţie în acea zi şi am decis că trebuia să schimb felul în care arătam.
Ce ce m-a determinat să mă schimb după ce am văzut poza în care eram supraponderal? Ştiam că eram plinuţ dinainte să văd acea poză, dar nu am simţit nevoia să schimb ceva până atunci.
Ce s-a întâmplat?
În sfârşit am ajuns la limita emoţională. Aceasta se referea la cantitatea de durere pe care aveam de gând să o suport înainte să mă schimb.
Puterea durerii şi a plăcerii influenţează orice aspect al vieţii: începând de la relaţii, finanţe, până la ce părere să ai despre propria persoană şi despre alţii. Tot ceea ce faci are scopul ori de a evita durearea ori de a obţine plăcere.
Sigur, asta sună simplu, dar gândeşte-te puţin. De ce nu faci lucrurile pe care ştii că ar trebui să le faci? Cunoşti beneficiile pe care le obţii în urma acestor lucruri, dar de ce continui să procrastinezi?
Pentru că la un anumit nivel simţi că dacă faci ceva în această privinţă acum, ar fi mult mai dureros decât să continui astfel.
De câte ori ai procrastinat în timpul perioadei de plată a taxelor? Continui să amâni şi să amâni până când mâine este ultima zi şi BAM! Devii foarte rapid şi faci acel lucru. Ce s-a întâmplat? Deodată a devenit mai greu să amâni decât să faci ceea ce trebuie făcut.
Când începi o dietă pentru prima dată, este greu să te privezi de alimentele pe care le iubeşti. Dar cu cât trece timpul, o schimbare se petrece; durerea pe care o asociezi cu înşelatul dietei şi cu procesul de întârziere depăşeşte mica fărâmă de plăcere pe care o ai atunci când mănânci alimentele vechi. Durerea trişatului în ceea ce priveşte dieta, acum, îţi devine prietenă.
Indiferent dacă este vorba despre alcoolicul care renunţă la acest viciu după 20 de ani sau cineva care părăseşte o relaţie abuzivă, amândoi îşi reformează viaţa alternând asocierile cu durerea şi plăcerea legate de anumite aspecte. Amândoi şi-au făcut durerea prietenă.
Sceptic? Gândeşte-te la un aliment sau o băutură care cândva a fost favoritul tău, dar acum faci orice pentru a-l evita. Ar putea fi din cauza faptului că ai renunţat la picioarele de porc murate sau la Jägermeister pentru că acum preferi lucrurile mai fine ale vieţii?
Sau o noapte de vărsături acute şi mirosul de oţet care te bântuie pentru 3 zile îţi revin în minte? Vezi legătura?
Emoţiile dureroase reprezintă un mod extrem de eficient în evitarea unor comportamente nedorite. Odată ce îţi transformi durerea în prieten, îţi poţi transforma viaţa instant.
Poate te gândeşti „Nimeni nu se schimbă într-o zi…” Neadevărat! Există mai multă durere în a rămâne la fel decât în a te schimba. Am luat în acea zi decizia de a nu mai fi obişnuit cu a fi supraponderal. Nu spun că am scăpat de toată greutatea (45 kg) în acea zi. Dar în mintea mea era foarte simplu; durerea emoţională de a trăi încă o zi fără să fac nimic în privinţa faptului că eram supraponderal a depăşit plăcerea oferită de jeleuri şi de sucurile acidulate.
Tot la ceea ce râvneşti în viaţă este un rezultat al asocierii durerii cu plăcerea. În momentul în care eşti capabil să atragi durerea şi plăcerea de partea ta, vei putea să creezi o schimbare de durată în viaţa ta care nu este dependentă de cantitatea de voinţă pe care de obicei o experimentezi când îţi propui un nou scop.
Ce te opreşte din a-ţi trăi viaţa exact aşa cum ţi-ai imaginat-o? Ce schimbări trebuie să faci, dar pe care nu poţi să le respecţi? Ce te reţine din a începe acea dietă sau să porneşti o nouă afacere? Ce-ar fi dacă în loc să te concentrezi pe comportamentul tău, ai face asta în privinţa a ceea ce te motivează? Ce-ar fi dacă ai fi capabil să asociezi mai multă durere cu neîndeplinirea visurilor decât cu siguranţa şi familiaritatea programului tău de la 9 la 5?
Sursa: www.stevenaitchison.co.uk/blog/want-lasting-change-make-pain-your-friend/